Vuurwerk! Je zou denken “Vuurwerk?” Nu al? Maar echt, het is vandaag 16 december en mijn woonplaats is al weken gezegend met vuurwerkoverlast. Overlast omdat het nu meer kwaad dan goed doet weken voor de oudejaarsdag. Mijn hond is al weken overspannen en genoodzaakt is hij al wat dagen weggeweest en binnenkort gaat hij 2 weken voor de 31e december in het pension tot een week na de nieuwjaar. Diep ergens in Zeeland, ver van alle knallen, ver van zijn warme mandje en zijn bordjes spaghetti…bedankt jeugd!

Gisterenmiddag was het weer raak, in het park achter mij werd ik en mijn omgeving getrakteerd op een heuse sierwerk show midden op de dag. Mijn 55 kilo wegende viervoeter werd bruut gestoord in zijn middagdutje en zwaar hijgend wist hij geen raad met zichzelf. Heen en weer tippelend door het huis, zoekend naar rust maar dat werd hem niet gegund door het herhaald afsteken van het vuurwerk.

Knallen

Na 25 minuten was zowel hij als ik moe, moe van de doordringende knallen, het heen en weer lopen en mijn hart brak toen ik zag dat mijn hond zo stond te trillen van angst. Boos trok ik mijn jas aan en beende naar buiten, richting het park waar ik de plaatselijke jeugdwerker al bij een drietal jongens zag staan. Hun leeftijd was amper 10 jaar en met grote ogen keken zij gevreesd naar de jeugdwerker die het gevaar van vuurwerk stond uit te leggen.

Het gevaar om je handen te branden, brandwonden of kledingstukken in brand. Ik voegde mij bij het stel en nodigde hun uit eens naar mijn huis te komen. Aarzelend volgde de groep mij en bij binnenkomst zat mijn zwarte doerak rillend in een hoekje, zijn plas had hij laten lopen op het parket en zijn gehijg en gepiep ging door merg en been.”Kijk” zei ik, dit is het gevolg van jullie vuurwerkactie. De 3 jongens keken mij aan en bij eentje begon de onderlip al wat te trillen. Na vele excuses en wat knuffels voor de hond beloofde zij plechtig niets meer af te steken voor oudjaar.

Overlast

Deze jongens waren pas 9 jaar. Waar halen zij toch hun vuurwerk, nu al? Deze jongens kunnen wij nog sturen en wijzen op alle gevolgen maar als de avond valt komt de jeugd, blazen prullenbakken en brievenbussen op. Steken nu al vuurpijlen af en laten rotjes of zwaarder materiaal ontploffen onder fietsenhokken of viaducten. Eind november begint dat spektakel al en ik kan niets anders doen dan bellen, bellen naar gemeente, jeugdwerkers en politie, voel mij soms een zeurende vrouw maar als ik dan weer onderstaand bericht lees van de dierenkliniek uit de buurt weet ik weer waarvoor ik het doe.

Vuurwerk!?✴☄

Vanmorgen werd op onze kliniek met spoed een hond binnen gebracht. De bewuste hond was gisterenmiddag tijdens het wandelen geschrokken van een harde knal van vuurwerk. Heel de nacht is de hond aan het dwalen geweest, waarschijnlijk in doodsangsten.. De eigenaar heeft vannacht vele rondes in haar auto gereden, op zoek naar haar hond. Vanmorgen toen ze haar hond eindelijk zag lopen, stak deze nog snel de straat over… Net op dat moment kwam er ook een auto aan. Dat ongeluk heeft ze, verdrietig genoeg, niet overleefd. Op weg naar de kliniek is de hond achter in de auto overleden.

3 december en er wordt al volop vuurwerk afgestoken!?!? Wij zijn erg terneergeslagen door dit voorval. Laten we alsjeblieft met z’n allen nóg wat meer rekening houden met de beestjes.❤

De beestjes die vaak zó ontzettend bang zijn voor vuurwerk!