Andy van der Meijde kende een prachtige carrière als voetballer. Zoals de Apeldoorner nu ook succesvol is met zijn YouTube-kanaal én eigen programma bij Videoland. Na Royston Drenthe, Johan Derksen, Jan Boskamp, Donnie en Sjaak Swart en is Andy van der Meyde ook nog eens nieuwe Koning TOTO! TOTO staat bekend om zijn hilarische samenwerkingen met cult figuren. Ultra cult held Andy past natuurlijk perfect in dit rijtje thuis! Andy van der Meijde, ik word al blij als ik zijn gezicht voorbij zie komen en dat is in deze tijden zeker een blog waard om eens aandacht te besteden aan iemand die je nog laat lachen!

Geen genade

“Geen genade” het boek over Andy van der Meijde dat ik al jaren in de kast had liggen maar nog nooit echt had gelezen. Ik “ken” Andy als voetballer bij Ajax, in mijn puberjaren keek ik naar deze toen hij uitkwam voor het Nederlands elftal maar ik had mij er nooit in verdiept in deze voetballer. Tot de corona-crisis aanbrak en we massaal gingen puzzelen of lezen. Ik ging lezen, het boek “Geen genade” pakte ik op een zondagavond en ik legde het pas weg toen ik het uitgelezen had. Ik kon niet meer stoppen…

Waar veel voetbalboeken gaan over de prestaties van een bekende voetballer, vertelt Andy van der Meijde een geheel ander verhaal in Geen genade. Het boek is daarmee uniek tussen alle andere voetbalboeken. De bekendheid van een profvoetballer gaat gepaard met extreem veel aandacht en geld, en niet elke profvoetballer kan hier even goed mee omgaan. In Geen genade is Andy van der Meijde hier bijzonder openhartig over.

Ondanks een moeilijke jeugd schopte hij het tot profvoetballer in de top van Europa. Daar raakte hij de weg kwijt en hij vertelt hierover in zijn biografie, geschreven door Thijs Sleger. Het boek is met zijn vele mooie anekdotes vermakelijk, vooral omdat van der Meijde hierin álles vertelt. Daarnaast bevat het veel illustraties en is het een unieke biografie van een profvoetballer die zijn carrière ruïneerde door seks, drank en drugs.

Andy niet te Vermeijde

Op Videoland heeft Andy sinds dit najaar een eigen programma waar hij op bezoek gaat bij tien bekenden uit de voetballerij. Andy gaat op bezoek bij bekende Nederlandse voetballers voor het nieuwe programma Andy niet te Vermeijde.  Hij neemt de huizen van de voetballers kritisch onder de loep, trekt hun kasten overhoop en voert, zoals je altijd van Andy kan verwachten, een goed en diepgaand gesprek.

Zo is hij onder andere langsgegaan bij AS Roma-aanvaller Justin Kluivert, Champions League-winnaar Joshua Zirkzee, Ajax-belofte Noa Lang en PSV-middenvelder Mohamed Ihattaren. Ik was verrast door de veelzijdigheid hiervan omdat hij ze normaal ophaalde en een rondje reed. Nu komt hij bij de voetballers thuis, in hun persoonlijke omgeving. Daar maak je kennis met de persoon zelf en komen de echte verhalen boven. Verrassende verhalen, knettergekke verhalen, maar ook ontroerende verhalen, alles komt voorbij. Dat is het mooie van dit programma.

Bij Andy in de auto

Maar echt veruit mijn favoriet om naar te kijken met Andy is zijn programma op YouTube. Daar neemt hij alleen al zijn filmpjes die hij post op zijn eigen YouTube kanaal AndyMelisa waar hij inmiddels meer dan 200.000 abonnees heeft en waar zijn filmpjes tegen de één miljoen views aanschurken.Kijk hoe de oud-voetballer naast jongens als Boef, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech of Najib Amhali achter het stuur zit. Het is lachen, gieren, brullen in de overtreffende trap.

Vaak zit ik keihard te lachen als ik zo een interview ziet. Andy is Andy, Andy is puur. Ik heb het “geluk” gehad hem regelmatig te zien gehad bij voetbalwedstrijden. En hij is gewoon zo; Andy is puur en dat maakt hem een mooi mens. Helaas ben ik nog niet zo beroemd om in zijn auto te mogen zitten dus heb ik Andy maar in mijn auto gezet. Hij was wat stilletjes, maar ja, bij Ankie in de auto is natuurlijk ook een voorrecht 😉