De afgelopen jaren heb ik heel wat make up blunders gemaakt. Van panda ogen, contour die ik vergeet te blenden en een halve lippenstift op mijn voortand. Toch komt dit allemaal niet in de buurt van mijn nachtmerrie; namelijk een verkeerde kleur foundation kiezen. Daarom neem ik jullie in deze blog mee in de wereld van foundations.

Toen ik een jaar of 14 was begon ik voor het eerst met make up te experimenteren. Mijn wimpers kwamen er uit te zien als spinnen poten, mijn lippen plakten aan elkaar vast door de lipgloss en mijn gezichtskleur was van wit naar kleurtje oempaloempa gegaan. Gelukkig vond ik mezelf toen heel flawless, want de foto’s laten namelijk heel wat anders zien. Voor mij een reden om het jarenlang bij een beetje poeder en mascara te houden. Inmiddels word ik goed geinstrueerd door Stephanie en voorzien ook de andere JLB-meiden mij regelmatig van tips. Op mijn 29ste durf ik dan ook eindelijk de zoektocht naar een goed passende foundation aan.

Foundation: kleur kiezen

De kleur van een foundation kiezen vind ik ontzettend lastig. Veel foundations zijn namelijk veel te donker voor mijn spierwitte Engelse huidje. Zelfs als ik de lichtste tint pak. Een hele uitdaging dus! Gelukkig wist onze eigen beautyguru mij heel wat tips te geven, ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

Bepaal eerst de ondertoon van je gezicht. Dit kan koel zijn (roze- of blauwachtige tint in je gezicht), warm (geel tot perzikachtig) of neutraal (groenachtig). Als je een wit t-shirt of handdoek naast je onopgemaakte gezicht houdt, kun je zien welke toon het best bij jou past. Ik heb wel wat roze tinten dus ik denk dat ik het meest naar een koele ondertoon neig. Een andere manier om dit te testen is door na te gaan welke sieraden het best bij je huid staan. Staat goud het best? Dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Zilver staat juist weer heel goed bij mensen met een koele ondertoon.

Zodra je de ondertoon hebt bepaald, kun je verschillende kleuren en foundations gaan testen. Ik ga standaard voor de lichtste omdat het anders net lijkt alsof ik te lang onder de zonnebank heb gelegen. Ik dacht altij dat je dit het best op je hand kon testen, maar je kaaklijn is een veel betere plek. De foundation die het dichtst in de buurt van je eigen huidskleur komt is de foundation die het best bij jou past. Voor mij was dit de L’Oreal foundation. De L’Oreal True Match foundation komt in 45 kleuren. Voor elke huidskleur een passende foundation. Of je nu net als ik heel wit bent of juist heel donker. Daarnaast is de textuur erg prettig en lijkt het net alsof je foundation met je huid samensmelt. Dit zorgt voor een egaal resultaat zonder dat het lijkt alsof je een masker op hebt. Wat ik zelf heel fijn vind aan deze foundation is dat hij zich echt aan je gezicht aanpast. Hierdoor voorkom ik dat ik er uit ga zien als een cake en blijft het er natuurlijk uit zien. Wil jij weten wat jouw ‘True Match’ is? L’Oreal heeft een handige online tool waarbij je precies kunt zien welke kleur het best bij je gezicht past.

Waar moet je op letten

Niet alleen de kleur van mijn foundation is al een jarenlange struggle, ook de textuur past niet altijd bij mijn huid. De ene keer is het amper te mengen, de keer erna lijkt mijn gezicht op de zelfgemaakte cake van mijn oma. Daarom wat tips om na te gaan of de foundation niet alleen qua kleur, maar ook qua textuur een true match is:

  • Check voordat je een foundation koopt eerst wat je huidtype is. Is je huid droog of juist wat vetter?
  • Een zware foundation hoeft niet altijd de best dekkende te zijn. Zelf vind ik het mooier om nog gewoon mijn gezicht door de foundation heen te zien.
  • Denk na over hoe je je foundation aanbrengt. Zelf deed ik dit vroeger altijd met mijn vingers, vaak met strepen tot gevolg. Het is veel mooier om dit met een kwast of beautyblender te doen.

Wat zijn jouw foundation tips?