Als iemand met een chronische ziekte heb ik inmiddels al behoorlijk wat kastruimte verandert in een persoonlijke apotheek vol medicatie en medische hulpmiddelen. Hoe handig is het dan als je een deel van de medische hulpmiddelen kan vervangen met een app op je mobiel? Daarom geef ik jou de beste apps, die ook nog een gratis zijn!

Hart Rate Plus

Waarschijnlijk kent iedereen het wel; hoge hartslag en/of hartkloppingen door medicatie. Toen ik bezig was met het afkicken van oxycodon, vond ik het fijn om af en toe vast te leggen hoe hoog mijn hartslag was. Deze app brengt dit handig in beeld. Tijdens de meting leg je je vinger op de zaklamp en camera. Binnen een halve minuut weet je wat jouw hartslag is. Mega handig!

HogeNood

Deze app is een perfecte uitkomst voor iedereen die op de hoogte moet zijn van de openbare toiletten in de buurt. Deze app brengt namelijk dit perfect in beeld. Je zet je locatie aan, of voert in waar je bent, en klaar! Alle openbare toiletten, inclusief openingstijden, in beeld!

Mijn pijndagboek

Ik heb regelmatig dat artsen mij vragen om mijn pijn bij te houden. Van locatie van de pijn tot aan een pijnmeting, alle informatie is handig. Dit noteerde ik in deze handige app. Je kan aangeven op een kaart waar de pijn zit en hoe heftig. Zo heeft je arts een handige uitdraai van de afgelopen pijn geschiedenis.

Wil je een app die zich speciaal focust op migraine of hoofdpijn? Download dan Migraine Buddy.

Medicatie & Pil herinnering

Je slaapt half, en weet niet meer of je je medicatie al hebt ingenomen… Herkenbaar? Voor mij wel. Deze app geeft herinneringen op het moment van inname. Wat ik ook erg fijn vond aan de app is dat hij bij houdt wat je hebt ingenomen. Dus stel je raakt bewusteloos en kan niet aan artsen of familieleden vertellen wat je hebt ingenomen die dag, kunnen ze dit makkelijk zien. Je kan namelijk ook erg makkelijk invullen als je een extra dosis hebt gehad die dag. 

Headspace

Mindfulness, inmiddels wel bij iedereen bekend. Gaat het mentaal niet lekker met je, dan vaak ook lichamelijk niet. Met deze app heb je gesproken oefeningen die je elk moment van de dag kan luisteren. Ben je niet zo goed in de Engelse taal? Dan is VGZ Mindfulness coach meer wat voor jou. Zelfde oefeningen, maar wel in het Nederlands.

Moodpath

Zelfde soort app nodig als ‘Mijn Pijndagboek’ maar dan voor je mentale gezondheid? Download dan Moodpath. Hierbij kan je per dag bijhouden hoe je je voelt. Handig voor jou, en voor jouw arts!

MyFitnessPal

Voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor ons in het speciaal. Met MyFitnessPal kan je precies bijhouden wat je eet en hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Is het voor jouw ziektebeeld belangrijk dat je weet wat je precies aan vitamines op een dag binnenkrijgt, dan is deze app ook perfect. Je ziet precies hoeveel eiwitten, ijzer enzovoorts je per dag eet.

Weet jij andere apps die wij moeten leren kennen? Let us know!