Enjoy the little things in life

Geld maakt niet gelukkig. Ja, het is makkelijk als je genoeg hebt, maar je hebt het niet nodig om gelukkig te zijn. Hoe meer je hebt, hoe meer je wilt. Het werkt net als het principe van een warm bad. Wanneer je in een warm bad stapt is dit heerlijk, alleen na een tijdje went je lichaam aan de temperatuur en wil je het nog warmer hebben.

Je hoeft niet eerst een doel te bereiken voordat je gelukkig kunt zijn, zoals die goede baan krijgen of dat mooie huis. Wanneer je dat doel dan eenmaal bereikt heb, ben je even wat gelukkiger, maar daarna wen je eraan en moet je weer een nieuw doel hebben. Zo ga je maar door en ben je eigenlijk alleen maar bezig om te streven naar geluk in plaats van gelukkig te zijn.

Hoe word je gelukkig?

Maar hoe doe je dat dan, gelukkig zijn? Er bestaat niet zoiets als een stappenplan om gelukkig te worden, maar ik kan je wel wat tips geven. Kijk naar wat je allemaal hebt in plaats van wat je allemaal wilt hebben. Geniet van de kleine mooie momenten in het leven, zoals een zonsondergang of een gezellige dag met vrienden of familie. Wees dankbaar voor de dingen die je hebt en dat je daar elke dag weer van mag genieten. Dankbare mensen zijn ook de meest gelukkige mensen. Deel je geluk met anderen. ‘Geluk is het enige dat zich vermenigvuldigd als je het deelt.’

Echt geluk komt van binnenuit. De Oosterse wereld heeft dit al decennia lang begrepen. Steeds meer mensen krijgen door dat we geluk niet vinden in de wereld om ons heen en wenden zich tot spiritualiteit of gaan doen aan mindfulness en meditatie.

Zelf heb ik in Sri Lanka gezien dat de mensen daar heel gelukkig zijn met weinig. Zij bezitten soms bijna niks en toch lijken zij heel gelukkig en zijn ze gastvrij. Daar kunnen wij wat van leren.

Geluk komt van binnenuit

Uit een Harvard-studie blijkt dat je uit alle informatie over iemands externe wereld (zoals de hoogte van je salaris, je eventuele partner, hoeveelheid vrienden, etc.), slechts 10% van je lange-termijn-geluk kan afleiden. 90% komt dus vanuit binnenuit. Het ligt eraan hoe je naar de wereld om je heen kijkt. Een mooi verhaaltje:

“Een man komt aan bij een klein stadje. Hij vraagt aan een oude vrouw die hij ziet zitten: ‘Hoe zijn de mensen hier?’ De vrouw antwoord: ‘Hoe waren de mensen in de plaats waar je vandaan komt?’ ‘Chagrijnig’, antwoord de man. ‘Dan zul je hier ook chagrijnige mensen vinden’, zegt de vrouw. Even later komt een andere man aangelopen en stelt aan de vrouw dezelfde vraag. De vrouw antwoord weer: ‘Hoe waren de mensen in de plaats waar je vandaan komt?’ ‘Vrolijk’, antwoord de man. ‘Dan zul je hier ook vrolijke mensen vinden.'”

Dit verhaal geeft aan dat wat je ziet in de wereld, ligt aan de manier waarop je naar die wereld kijkt. Positief trekt positief aan en negatief negatief.

Natuurlijk kun je je niet 24/7 gelukkig voelen, de mindere  perioden horen ook bij het leven. ‘Stars can’t shine without darkness.’ De kunst is om te blijven beseffen wat je wel hebt in je leven en daar dankbaar voor te zijn. Hierdoor kun je de mindere momenten beter accepteren en kom je er weer gauw overheen.