Een mooie toonzettende foto of afbeelding is naast een pakkende tekst dè basis voor een succesvolle blog. Niet alleen maken afbeeldingen jouw blog mooier, ook zorgen ze voor de nodige opvulling van al jouw pagina’s. Toch kan het zo zijn dat je niet altijd het budget tot je beschikking hebt om foto’s aan te schaffen of niet de juiste skills en equipment hebt om hier zelf als (hobby)fotograaf mee aan de slag te gaan. Gratis stockfoto’s bieden hierbij een uitkomst. In deze blog vertel ik je de verschillen tussen rechtenvrij en niet rechtenvrije foto’s en op welke websites je het beste rechtenvrije foto’s voor jouw blog of website kunt vinden.

Stockfoto: de definitie

Stockfoto’s zijn professioneel gemaakte digitale foto’s die voor commerciële doeleinden in gebruik kunnen worden genomen. Wanneer je voor jouw blog een foto of afbeelding van Google of Pinterest plukt, heb je niet altijd toestemming van de fotograaf die de bewuste foto’s genomen heeft en loop je dus het risico om een flinke rekening toegestuurd te krijgen wanneer deze zijn of haar werk op jouw website of social media accounts tegenkomt. Je kunt misschien wel denken: ha, die ene afbeelding die ik op mijn website gebruik vinden ze toch écht niet? Toch is copyright op het internet de afgelopen paar jaren dus écht wel een dingetje. En: waarom zou je dat risico nemen, wanneer je mega veel andere keuzes en opties hebt? Zeker wanneer je een niet-commerciële blog begint of bijhoudt, zouden de kosten wanneer jij op deze ‘copyright-fraude’ (want ja, dat is het) betrapt wordt nog eens flink op kunnen lopen. Niet bepaald iets waar je op zit te wachten dus!

Rechtenvrij en niet rechtenvrij

Als je op stockfoto’s googled kom je vaak twee verschillende types stockfoto tegen: de betaalde mèt copyright en zogenaamde rechtenvrije afbeeldingen. Rechtenvrije stockfoto’s zijn foto’s die door de desbetreffende fotograaf vrijgesteld zijn voor publiekelijk en commercieel gebruik. Helemaal gratis dus! Ook op Justliveblog hebben wij er voor gekozen om voornamelijk deze soort afbeeldingen ter illustratie van al onze blogs te gebruiken. Je hebt immers enorm veel keuze, je hoeft dan niet bij iedere blog een complete eigen fotoshoot te houden (alhoewel dit uiteraard natuurlijk wel altijd heel leuk is voor de lezer en je dan ook gelijk jouw unieke content laat zien!) en voor bijna ieder onderwerp is wel een mooie bijpassende afbeelding te vinden. Wist je trouwens dat zelf nieuwssites als NOS en NU.nl zo af en toe ook deze soort afbeeldingen gebruiken? Misschien ben je al wel eens dezelfde stockfoto op verschillende websites tegengekomen.

Stockfoto’s gebruiken op social media

Ook op social media zijn rechtenvrije stockfoto’s helemaal vrij voor al jouw posts te gebruiken. Denk hierbij aan een opvullende foto voor jouw Instagram feed wanneer je zelf even geen beeldmateriaal tot jouw beschikking hebt of hebt kunnen maken, of als achtergrond op jouw stories, quotes en dergelijke. Mega handig dus! Zeker wanneer je meerdere dagen in de week iets zou willen posten (wat zeker aan te raden is als je dringend op zoek bent naar lezers voor al jouw unieke schrijfsels!), of dezelfde rechtenvrije foto die jij als uitgelichte afbeelding bij jouw blog op jouw website hebt staan ook bij jouw berichtje op al jouw social media kanalen zou willen laten zien. Je hoeft hierbij dan ook niet de maker van de foto te taggen of onder jouw social media bericht de juiste copyright te vermelden.

Stockfoto’s

En dan nu het lijstje waar je waarschijnlijk voor gekomen bent! De volgende websites zijn geheel (of soms gedeeltelijk, let hier dan ook goed op!) rechtenvrij en kunnen direct gratis en voor niets gedownload worden:

bloggen doe je zo
Wil jij deze blog bewaren? Sla hem dan nu op je Pinterest bord op!