Dankbaarheid is een woord dat iedereen wel kent, maar dankbaarheid in de praktijk brengen is een ander verhaal. Als kind leerde ik al om dankbaar te zijn. Ik ben Katholiek opgevoed en elke avond voor het slapen gaan bedankte ik God voor de dag en stuurde ik liefde naar de mensen om mij heen. Ook voor het eten deden we een dankgebedje want zo vanzelfsprekend is het niet dat er dagelijks eten op tafel staat!

Hoe dankbaarheid voor mij betekenis kreeg

Nu ik volwassen ben, doe ik niet veel meer met het geloof. Ik geloof op mijn eigen manier, dat kan ook zonder naar de kerk te gaan. Dankbaarheid was een hele tijd ver te zoeken in mijn leven. Vooral in de tijd dat ik gezondheidsklachten kreeg. Het is ook moeilijk om dan de positieve kanten te zien terwijl je alleen maar ellende ervaart. Als ik het nu bekijk is mijn kijk op het leven pas sinds een paar jaar veranderd. Toen ben ik gaan inzien dat mijn leven zo slecht nog niet is. Dit ging niet vanzelf. Ik heb therapie gevolgd en heel veel boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling. Ook ben ik oefeningen gaan doen in mindfulness en meditatie. Naast de ellende zijn er nog zoveel mooie dingen in mijn leven. Ik heb veel lieve mensen om mij heen, ik heb een geweldige vriend die altijd voor mij klaar staat, we wonen in een mooi huis, hebben geen financiële zorgen. Ondanks mijn beperkingen zijn er best veel dingen die ik nog wel kan. Wat wil een mens nog meer?

Dankbaarheid betekent dat je tevreden bent met het huidige moment. Het is goed zoals het is. Je kunt genieten van je je leven zoals het nu is, ook al is het niet altijd zoals je had gehoopt dat het zou zijn.Velen zouden me voor gek verklaren maar ik kan zelfs zeggen dat ik dankbaar ben voor alle moeilijke momenten in mijn leven. Die momenten hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. En ik ben heel blij met die persoon!

Zo kan jij ook een leven vol dankbaarheid krijgen

Wij mensen zijn van nature geneigd om ons te focussen op de dingen die niet goed gaan, daarom is het ook zo lastig om bijvoorbeeld iets positiefs te zeggen over jezelf. De negatieve punten kunnen we zo voor je opnoemen! Je kunt leren om je aandacht te richten op de positieve dingen in je leven. Een goede methode is om elke avond voor het slapen gaan te bedenken waar je die dag dankbaar voor bent. Wanneer je ze opschrijft in een boekje of op een app op je telefoon werkt het nog beter. Je bent dan bewust bezig met dankbaarheid. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om de mooie dingen te zien. Niet alleen ’s avonds maar ook in de loop van de dag.

Wanneer jij een persoon vol dankbaarheid bent, word je niet alleen zelf gelukkiger, maar word je ook een leuker persoon voor je omgeving. Positiviteit werkt aanstekelijk!