Wat zeg je? Vandaag gaan we een tekenfilm kijken? Dat meen je niet! Jahaa, toch wel, je leest het goed: een tekenfilm! Wees gerust, deze film is absoluut volwassenen toegelaten!

Setting

Stel je een regenachtige zondag voor. Je voelt het tot in je tenen: dit is het ultieme cocoonweer. Hoog tijd dus om de plaids aan te slepen en sloten thee te maken. Pyjama inbegrepen. Maar kers op de taart is toch echt wel de film Ernest & Célestine: je ultieme escape from reality.

Wat?

Het is een Franse film die dateert van 2012 , maar hij blijft voor eeuwig prachtig. En geen paniek: je kan hem gewoon in het Nederlands kijken! Zoek eens de titelmuziek die er bij hoort: je kent het liedje vast wel… Bovendien voel je al dadelijk de sfeer van het verhaal: een geheime dierenwereld, speels en tegelijkertijd een wereld waar nog trager geleefd mag worden.

Veel volk

Ongelofelijk als je bedenkt dat de drie regisseurs superjong waren (en nog steeds zijn) en dit realiseerden! Het is een huzarenstukje om al die mensen -geloof me, dat zijn er heel veel- te regisseren tot dit resultaat… Je hebt de achtergrondmakers, de figuurtekenaars, de computersamenstelling, de geluidstechnicus, de geluidseffectenmaker, de stemacteurs, de zanger,… Dat allemaal om dit kleine warme verhaaltje -met boodschap uiteraard- te maken.

Gabrielle Vincent

De film is gebaseerd op de mooie prentenboeken van Gabrielle Vincent, een Belgische auteur en illustrator. De makers bezochten de nazaten van Gabrielle en kregen de kans haar gevarieerde werk te zien. Van daaruit vroegen ze Daniel Pennac een nieuw verhaal te schrijven in dezelfde sfeer als Vincents boeken. Verder zaten ze nog met het probleem van de aquareltechniek uit de boeken. Dit zou onbetaalbaar worden in de filmversie, maar met allerlei technieken lukte hen wel het aquareleffect te bekomen.

Ik vind het prachtig hoeveel respect ze hebben voor het origineel! Zulke weetjes zijn natuurlijk extra boeiend voor mij met mijn illustrator verleden… Dus vergeef me als jullie intussen zitten te geeuwen.

Mooimooimooi

Resultaat is een prachtige kleurzetting, heel sober en rustgevend. Ook de achtergronden bevatten schetsmatige affecten van een aquarel en toch details. Het past heerlijk bij het trage kleine verhaaltje, en de twee werelden van de beer en de muizenwereld.

Nu kan ik nog epistels vol schrijven vol enthousiaste praat, natuurlijk wil je er zelf een idee van krijgen. Kijk dan even de trailer van de film die je terugvindt op You Tube. Dan weet je meteen of je nog kinds genoeg bent om je als volwassene open te stellen om meegesleept worden in de wereld van Ernest & Celestine… Het verhaaltje vertel ik jullie lekker niet, kwestie van jullie nieuwsgierigheidsgen te prikkelen!