Affirmaties zijn overal , zo lijkt het wel. Doe jij je affirmaties al? Sommigen beginnen al te kokhalzen bij de gedachte aan het woord, anderen zijn grote fan ervan. Hoe komt het dat het voor sommigen werkt en zelfs onmisbaar is geworden, terwijl anderen het pure onzin vinden?

Affirmaties: Fan of niet?

Wel, het zou kunnen dat de sceptici er een heel ander beeld bij hebben van wat affirmaties gebruiken in je dag nu precies inhoudt en wat je ervan mag verwachten als resultaat dan hoe de affirmatiefans het ervaren. Kijk, als ik maar hard genoeg denk en vaak genoeg herhaal dat ik een boomlange gespierde bodybuildster ben met schoenmaat 41, dan word ik er vast eentje. Niet? Nee. Niet. Het gaat hem niet om dingen te verzinnen die toverkracht vereisen. Dan zijn affirmaties inderdaad je reinste onzin en raad ik je eerder photoshop aan. Waar het bij affirmaties ook niet om draait is hardnekkig herhalen dat je een sportieve meid bent en dan verwachten dat je dan plots dus een sporty spice bent. En nee affirmaties zonder bijpassende actie gaan ook niet veel positiefs voor je doen. Dus ik word tien kilo lichter terwijl ik elke dag nog steeds meer eet dan gisteren? Ik durf te voorspellen dat dat niet echt gaat werken. (ik durf nogal, ik weet het.)

Breintje fop?

Zo, nu we alle negativiteit die om affirmaties hangt achter ons hebben, laat ons eens kijken wat het voor ons zou kunnen doen. Ons brein houdt van herhaling. En we hebben allemaal wel punten in ons leven waarin we ons sterker willen voelen. En dan komen affirmaties handig van pas. Dag één voel je je affirmatie nog niet aan als waarheid maar na enkele weken kijk je erop terug en denk je: ok, inderdaad, dat geloof ik. Meer nog, ik wéét dat het zo is. Tips om affirmaties te versterken is bv het Opschrijven van je affirmatie, elke dag opnieuw. Luidop keer op keer als een mantra herhalen in de auto of op het toilet, in je hoofd zeggen, zingen, op post-its overal ophangen, … Het helpt allemaal.

Realistisch

Voorwaarde is wel dat je je affirmatie niet te hoog gegrepen maakt, want dat maakt het onmogelijk om erin te geloven. Wat bedoel ik daarmee? Wel, laat ons een concreet voorbeeld nemen wat dicht bij mijn realiteit ligt. “Ik weeg tien kilo meer en houd dat gewicht moeiteloos aan.” Mijn brein gaat bij het horen van die zin meteen teruggrijpen naar ervaringen en bewijs uit het verleden en komt zo algauw tot de conclusie: dat is je reinste onzin. Daar geloof ik echt niks van. Het is onmogelijk gezien de data die ik in een oogwenk kan ophalen uit mijn geheugen.Waarom zou het dit keer anders zijn, denkt mijn brein.

Affirmaties: de ladder

Dan is het hoog tijd voor de affirmatieladder. De wat? Dus… “Ik weeg en behoud moeiteloos tien kilo extra” is de onbereikbare hoogste sport van de ladder. Hoe kan ik lager beginnen? Wat klinkt haalbaarder? “Ik weeg en behoud moeiteloos één kilo meer” Dat is al een tikje beter maar voelt echt nog te veraf en onrealistisch. Ok. Dan ga je weer een trapje lager. “Elke dag eet ik bij elke maaltijd een beetje meer.” Ja dat is al een stuk beter, maar nog te veraf voor mijn gevoel gebaseerd op mijn ervaringen uit het verleden. Dus ik blokkeer erop. Geen probleem, wat dacht je van bij voorbeeld “Elke dag eet ik bij mijn ontbijt een stuk fruit extra.” Dat klinkt goed. Dat kan ik. Als je dat elke dag herhaalt wordt dat vast wel een gewoonte die je opeens na een tijdje automatisch doet zonder nadenken. Je merkt dat je de affirmatie niet langer nodig hebt, want dat is plots gewoon zo: je ontbijt bevat nu eenmaal elke dag een extra stuk fruit. Voel je dat je in die fase bent, dan kan je een volgende affirmatie beginnen oefenen als je wil. Voelt die laatste affirmatie nog te hoog, waarom dan niet vanop de grond beginnen en starten met “Ik zie mezelf bereid om elke dag bij het ontbijt een extra stuk fruit te nemen.” Dan ga je elke keer een trede hoger op de ladder en voelt het niet overweldigend door de tussenstapjes op jouw eigen unieke ritme.

Affirmaties voor het leven

Affirmaties kunnen ook over veel minder praktische dingen gaan, maar meer over hoe jij jezelf wil voelen in de wereld en hoe je dingen wil zien. Bv Ik ben een positief persoon. Ik durf te vragen om wat ik nodig heb. Ik ben veilig. Ik ben een zorgzaam persoon. Vaak zien we dingen als een vaststaand feit, zonder echt te onderzoeken of dat wel zo is. Bv: “Ik heb altijd ongeluk” Is dat echt zo? Daag je brein eens uit anders te denken over dezelfde situatie. Niet door meteen te zeggen dat ik een geboren geluksvogel ben, maar bv wel “Ik ben een veerkrachtig persoon.” Dat is realistisch, niet te hoog gegrepen en met één zinnetje te veranderen maak je jezelf een krachtig persoon in je eigen leven ipv een machteloze slachtoffer van het bestaan dat tegen je is. Zo kan jij vast voor jezelf ook wel zinnetjes bedenken die “klikken” voor je. Klakkeloos affirmaties overnemen van een instapagina van een influencer is zinloos. Maak ze op jouw eigen maat, wees creatief, speel ermee; kortom: have fun! Werken aan dingen in ons leven mag leuk zijn, echt, het is oké!

Enkele van mijn tips

“”Ook al voelt dit oncomfortabel, ik ben veilig” gebruik ik zelf bv vaak in lijfcrisissen of lastige situaties in contact met anderen waar ik mezelf wil durven zijn. Het tempert mijn angst in dat moment en laat me meteen weer beter ademen en vertrouwen dat ik ook dit doorkom. Voorts heb ik een app waar ik naast onder andere mijn dagelijkse lijstje voor dankbaarheid ook mijn affirmatiewoorden elke dag opnieuw typ. Die kunnen verschillen van dag tot dag, net wat ik nodig heb om op te focussen of mezelf aan te herinneren. Die getypte affirmaties versterken voor mij waar ik mee bezig wil zijn, hoe ik in het leven wil staan, wat ik wil stimuleren in mezelf, en waar ik naar streef. En ik vind het helemaal prima als jij dat maar een beetje raar vindt. Mij helpt het alvast richting te houden in het toch wel erg chaotische en onvoorspelbare bestaan van een spoonie. Om niet te vergeten dat ondanks alle moeilijke stormen ik nog steeds wil afstevenen op de zon.