Hoe kan dit nou…even serieus? Normaliter loop ik de supermarkt binnen en pak ik wat ik nodig heb en ben ik weer weg… Als ik nu naar binnen loop, en het is druk of mensen komen te dichtbij dan voel ik onverwachts een warmte opkomen. Benauwdheid, sneller ademen om te voorkomen dat ik ademtekort krijg maar dat helpt totaal niet want het wordt alleen maar erger. Het is angst.

Bij de fruitafdeling

Ik sta ondertussen bij de fruitafdeling zodat ik even kan bijkomen maar dan komt er iemand bijna tegen me aanstaan om fruit te pakken. Ik begin te zweten van angst en benauwdheid, en ik zeg: ‘’mevrouw graag een beetje afstand’’. Ze kijkt me verbaasd/verontwaardigd aan en gaat rustig verder. Ondanks de anderhalve meter samenleving snapt zij dit totaal niet en lijkt deze regel voor veel van ons niet te bestaan.

Het wordt steeds drukker bij de fruitafdeling en ik voel dat ik weg moet. Benauwdheid en warmte lijken mijn keel dicht te knijpen waardoor ik begin te hyperventileren en mijn boodschappen laat liggen en de supermarkt uit vlucht. Ik krijg letterlijk paniek van de drukte, hoe ontstaat dit en waarom? Ik heb dit nog nooit eerder gehad, dus ik ben verrast. Kreeg ik nou een paniekaanval? Is het onderliggende angst of is het gewoon gewenning vanwege de coronamaatregelen? 

Onderzoeken waardoor ik deze angsten krijg

Ik heb zelf nog geen antwoorden op al mijn vragen, maar ik ga er wel naar op zoek omdat ik wil dat dit gevoel stopt en ik gewoon weer normaal in drukte wil kunnen functioneren. Na het supermarktincident is het vaker gebeurd in een andere setting maar wel elke keer in de drukte. Het is nu zelfs zo dat het me niet zomaar ‘’overkomt’’ in de drukte, maar dat ik al voor de drukke situatie zenuwachtig raak en vanwege allerlei gedachtes de situatie ontloop.

Het avontuur aangaan

Je kunt op zoveel manieren zelfkennis opdoen en onderzoeken waar een bepaald gevoel vandaan komt. Je kunt met coaches aan de slag, zelfhulpboeken, onderzoek op internet etc. Ik kies hier niet voor en wil zelf onderzoeken wat er met mij gebeurd door gewoon het avontuur aan te gaan.

Ik ga het avontuur aan en ik laat alles op me afkomen. Ik heb inmiddels een solotrip geboekt naar Gran Canaria! Superspannend, vooral omdat ik voor het eerst alleen ga vliegen en reizen. Een solotripje stond al even op mijn bucketlist maar ik had altijd een excuus om het niet te doen omdat het buiten mijn comfortzone is.

Heb jij ooit zelf een solotrip gedaan of heb jij te maken gehad met een paniekaanval? Laat het dan vooral even achter in de reacties hier onder de blog!