Lachen is gezond. Tenzij je niet meer kan stoppen en ze je in het ziekenhuis moeten platspuiten, dan niet nee. Maar daar gaat deze blog nu even niet over.

Superkracht

Ik vond het hoog tijd dat er een blog verscheen over de lach. Want humor is jouw superkracht. Het hoort daarom wat mij betreft thuis in de toolbox van elke chronisch zieke. Een kind weet dit al! Een vierjarige lacht zo vlotjes een 300 keer per dag. Wat met een veertig jarige? Euh…300 keer in 2 en halve maand… Voor diegene die meer details wil: onderzoek wijst uit dat er een dramatische val gebeurt in de LOL-factor rond je 23ste levensjaar. Van dan af worden we blijkbaar “ernstige” en “belangrijke” mensen. Haha.

Humor is heel ernstig

Maar er is hoop: zelfs de meest ernstige mensen die iets begrijpen van het leven maken tijd voor humor, zoals presidenten en CEO’s enzo. En dat is heel slim, want humor ontlaadt onwennige situaties en doet tegelijkertijd nog veel meer.

De lach verbindt

Zo komt het vertrouwenshormoon oxytocine vrij, wat mensen onderling verbindt. Je realiseert je weer dat je allemaal maar mensen bent. Handig op het werk, maar ook in privérelaties. Dus ook in de relatie met jezelf. Lachen blijkt echt gezond!

Leffactor

Humor biedt ook veiligheid: het geeft je de boodschap dat je niet belachelijk bent als je een fout maakt. Zo zorgt de lach dus voor meer durf in leven, meer lef om dingen uit te proberen en eventuele mislukkingen luchtig te omarmen en toch gemotiveerd door te gaan. Vallen is niet erg: we staan weer op en gaan er opnieuw voor!

Helder en creatief koppie

Alleen al denken aan lachen doet het cortisol-niveau dalen. Daardoor kan je weer beter en helderder denken. En dat is altijd meegenomen!

Tenslotte blijkt humor creatiever te maken. Die link zagen wetenschappers bij onderzoek met MRI-scans van comedians tijdens het verzinnen van een grap. Het creatieve gebied in hun brein vertoonde een grotere activiteit. De lach helpt je een andere kijk te geven op dingen, nieuwe mogelijkheden te zien. Bij een brainstorm voor je werk of je eigen situatie, word je echt creatiever door humor toe te laten.

Lachen is gezond, ook al ben je ziek!

Ik denk dat het intussen wel duidelijk is waarom ik humor zo belangrijk vind als coping-mechanisme in het leven en specifiek de dagelijkse uitdagingen van een spoonie. Het helpt mij alvast even mezelf en mijn eigen drama te doorprikken op lichamelijk heel moeilijke dagen waarbij mijn brein een eigen leven gaat leiden. Even rollen met mijn ogen en zien dat dramaqueen weer bezig is, geeft me het vertrouwen dat er ooit weer iets makkelijkere dagen aan komen, dat ik veilig ben en dat ik wat gebeurt aankan. Het maakt de dingen minder erg, ook al zijn ze heel ernstig. Het ontlaadt ook letterlijk, ontspant en leidt even af van je ellende. Het helpt je blik weer even te verruimen. Zeg dan nog eens dat lachen niet gezond zou zijn! Wat mij betreft is het weldegelijk minstens zo belangrijk als medicatie.

Fysische gevolgen

Niet alleen ik denk dat. Je hoeft mij echt niet op mijn woord te geloven. Onderzoek wees namelijk uit dat de lach ook effectief leidt tot minder medicatiegebruik. Verder zorgt het voor een betere doorbloeding en daar worden al je organen dan weer blij van. Je spieren onstpannen ervan en het vermindert zelfs de verharding van de aders, stel je voor! Lachen is gezond. Echt gezond.

Meer pijn, meer lol!

Eigenlijk is het dus zo dat hoe meer we afzien en pijn lijden in het leven (letterlijk en figuurlijk), des te meer hebben we de lach nodig! Onthou dat maar goed: het kan zomaar van pas komen bij je volgende crisis! Grapje!