“Hey babe, ik mag een cadeau uitzoeken als kerstpakket. Wat vind je hiervan?” Ik open de link wat bij het berichtje hoort en staar verschrikt naar de titel. Na enkele ogenblikken lees ik de rest van het artikel en zie ik beloftes als: ‘helpt te ontspannen’, ‘vermindert chronische pijn’ en ‘werkt goed bij fibromyalgie en gewrichtsklachten’ voorbijkomen. Mijn interesse is gewekt en voor ik het weet heeft mijn vriend de spijkermat besteld. In deze blog lees je mijn ervaringen.

Na een hele goede periode, gaat het de laatste tijd weer wat slechter qua pijn. De momenten dat ik niet weet waar ik het moet zoeken volgen zich in een rap tempo op. Paracetamol doet al jaren zijn werk niet meer en hoge pijnstillers heb ik niet. We zijn daarom altijd op zoek naar goede (en wat gezondere) alternatieven. Mede door deze zoektocht zweer ik inmiddels bij CBD olie en hoort ook een verstuiver bij mijn ‘in case of emergency’ voorraadje.

Pijn met pijn bestrijden

Soms is de pijn in mijn handen zo intens, dat pijn met pijn bestrijden het enige is wat helpt. Mijn vriend heeft behoorlijk wat kracht in zijn handen en knijpt op dat soort momenten heel hard in mijn vingers. Hoe harder hij knijpt, des te fijner ik mij voel. Het tintelende gevoel, wat mij vaak tot wanhoop drijft is dan even weg. Helaas is het zodra hij loslaat weer volop aanwezig. Gelukkig kan ik er dan weer even tegenaan. Als mijn vriend niet in de buurt is knijp ik er zelf in of bind ik er een elastiekje omheen. Misschien niet de beste keuze, al denk ik daar op dat moment totaal niet aan, haha. Met dit in mijn achterhoofd leek de spijkermat mij dan ook niet eens een heel slecht idee. Tijd om hem uit te testen!

Spijkermat

De spijkermat wordt al ruim 4.000 jaar gebruikt. Eerst in China, daarna in India. Zij hadden al snel door dat de spijkermat bevorderend voor de gezondheid werkt. De mat waar ik nu gebruik van maakt, is afgeleid van de spijkermat en is in Zweden al jarenlang ontzettend populair. Toch kun je de spijkermat eigenlijk geen spijkermat noemen, maar is het meer een acupressuur mat. De stekeltjes waar je op ligt, activeren via het ruggenmerg je hersenen. Vervolgens komen de hormonen endorfine en oxytocine vrij. Wat luxe woorden voor het geluks- en tevredenheidshormoon zijn. Deze hormonen zorgen er allebei voor dat we ontspannen en minder pijn voelen. Toch wel fijn als je op een ‘spijkermat’ ligt, haha.

De eerste keer op de spijkermat was ontzettend wennen. Er prikken allemaal kleine stekeltjes in je en dat is nooit echt een heel fijn gevoel. Gelukkig zijn de stekeltjes wel rond afgewerkt, waardoor je huid niet beschadigd raakt. Pluspunt! Ik heb er de eerste keer maar 5 minuten op gelegen en dit inmiddels uitgebouwd tot 15 minuten. Hoewel je er het best 40 minuten op kunt liggen, merk ik al een groot verschil. Mijn spieren ontspannen, waardoor ze minder pijnlijk aanvoelen. Hoewel ik nog steeds blij ben als mijn wekkertje afgaat, merk ik dat het steeds beter vol te houden is en het echt een rustmomentje wordt. Heel fijn en dan ook zeker een aanrader!

Zou jij een spijkermat aanschaffen?