Na jaren hopen, dromen en wensen is het eindelijk zo ver. Dit overjarige kuikentje gaat het ouderlijk nest verlaten. Natuurlijk komt hier een hoop geregel en verhuisstress bij kijken. In deze reeks neem ik je mee naar mijn eigen plekje. Van verhuistips en regelwerk tot de inrichting van mijn huis en het verhuizen naar de grote stad. Vandaag vertel ik je alles over planten verhuizen.

In mijn slaapkamer staan ruim 60 planten te wachten tot ze samen met mij naar mijn nieuwe huis verhuizen. Ik vind het fijn om zoveel planten om me heen te hebben, maar met het verhuizen is het niet echt praktisch. Waar je boeken, meubels en decoratie makkelijk in een doos kunt stoppen ligt dit bij planten net wat anders. Je kunt ze niet stapelen en ik breng ze nog liever lopend naar Rotterdam dan dat een van mijn geliefde plant baby’s beschadigd. Gelukkig kun je de kans op beschadigde planten verkleinen door ze goed in te pakken. Hoe je dat doet? Je leest het in deze blog. 

Planten verhuizen 

Kleine planten, grote planten, groeilampen, plantenpotten en zeldzame planten. Mijn kamer staat vol met mijn groene vrienden en ook met de benodigdheden kan er een flinke doos gevuld worden. Om te zorgen dat alles veilig op de plek van bestemming aankomt moeten er wat voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Allereerst door voor goed verpakkingsmateriaal te zorgen. Met een doos alleen red je het namelijk niet. Naast dozen heb je ook folie, plastic kweekpotten, plastic zakken, papier en extra potgrond nodig. Stalen zenuwen zijn bij planten verhuizen ook niet onbelangrijk. 

Een plant leeft dus kan niet zomaar op de dag van de verhuizing in een doos gestopt worden. Hier gaat heel wat voorbereiding aan vooraf. Zo begin je ongeveer 2 a 3 weken voor de verhuizing al met het voorbereiden van je planten. Dit doe je niet door ze te vertellen wat er gaat gebeuren, maar door ze naar plastic potten te verhuizen. Ik heb veel potten van steen waardoor een doos met planten en deze potten niet te tillen is. De stenen potten zijn inmiddels netjes ingepakt in papier en bubbelfolie. Voor mij was dit gelijk een goed moment om nog even kritisch naar mijn potten te kijken. Ik vind namelijk niet alle potten mooi genoeg om mee te gaan. Goede reden om nieuwe potten te kopen.   

Planten controleren

Je verhuizing is een goed moment om je planten nog eens goed te controleren. Kun je bladeren wegknippen? Is de pot niet te klein? Allemaal vragen waar je nu extra aandacht aan kan besteden. Ook het water geven vergt wat voorbereiding. Het is niet verstandig om je planten last minute water te geven. De kans op lekken wordt zo vergroot waardoor je verhuisdoos makkelijker kan scheuren. Ik raad aan om dit ongeveer 2 a 3 dagen voor de verhuizing te doen. Zo is de plant niet extreem zwaar en kun je hem makkelijker verhuizen. Is de verhuisdatum eindelijk daar? Dan kun je de planten gaan inpakken. Ik heb voor mijn grotere planten een doos per plant gerekend. Om te zorgen dat hij niet omvalt heb ik de plant vastgezet door de doos met opvulmateriaal te vullen. De kleine plantjes kunnen samen in een doos en ook deze mogen niet omvallen. Wil jij de kans op troep verkleinen? Plaats dan plastic zakken over de planten. 

Heb jij tips om planten te verhuizen?