Afgelopen weken zaten wij in Quarantaine want Esli had Corona. Gelukkig viel alles mee en had hij weinig klachten! Maar dat betekende wel dat Zayne niet naar school mocht.. Hoe doe je dit als chronisch zieke moeder met een burn-out? Daarna mocht hij net twee dagen naar school en toen kwam er een nieuwe lockdown, oftewel, wij zitten 6 weken met elkaar thuis. Het lijkt wel zomervakantie midden in de winter! Zayne en ik zijn daarom elke dag creatief bezig!

Creatief bezig zijn!

Elke dag probeerde ik met Zayne te knutselen. Mijn psycholoog had aangegeven om dingen te gaan doen die ik leuk vond en waar ik weinig stress van ondervond. Ik ging dus dingen maken en opknappen dus daar had ik al een aantal spullen voor in huis. Wat natuurlijk mega goed uitkwam want ik had voor Zayne ineens veel knutselspullen. We hebben een hoop gemaakt, kerststerren, kerstornamenten van zelfdragende klei met daarin namen gedrukt, wit geverfd en daarna bladgoud toegevoegd en de volgende dingen:

Het kasteel

Onze stofzuiger ging kapot zo hebben we van een kartonnen verpakking een prachtig kasteel gemaakt. Een met water omringd kasteel met een prachtige ophaalbrug die omhoog en omlaag kan. Wij zijn de hele dag hier mee bezig geweest. Het verven was best een klus omdat het grof karton is waardoor je heel veel gaatjes over bleef houden en dan ben ik best een perfectionist. Zayne heeft zelfs scheuren in de muur geverfd en bakstenen gemaakt. Ik heb er een poort in gesneden en ramen die open en dicht kunnen, mits je het niet te vaak doet en te hard want dan breken ze af, het blijft karton natuurlijk. Maar wat wel een heel cool iets is, is dat wij aan de achterkant van het kasteel een geheim luik gemaakt hebben waar ze via kunnen ontsnappen als de vijand komt. Via het luik komen ze zo over de glijbaan naar het water. Van satéprikkers en papier hebben wij vlaggen gemaakt en een wc rolletje als toren midden in het kasteel, met de bekende kasteel randen en een raam waar over het fort uitgekeken kan worden. Zoals je leest, ik ben er best trots op! Het zou zo een surprise kunnen zijn, al zeg ik het zelf! En dat voor iemand die niet kan knutselen…

knutsel kasteel

Het schip

Zayne heeft van de onderkant van een eierdoos een schip gemaakt. Dit is eigenlijk zeer makkelijk. Want je verft de eierdoos, je gebruikt twee lange satéprikkers en je maakt van papier een mast en deze prik je door de eierdoos heen met een beetje lijm op de satéprikkers zodat hij niet er elke keer uitvalt. Je kunt uiteraard het papier van de mast nog mooi versieren met stickers en tekeningen. Als hij klaar is pak je je playmobile poppetjes of ander speelgoed en je kan met ze varen!

“Mama, mag ik ook net als jou kunst boven mijn bed?”

Zayne mocht elke nacht tijdens de Quarantaine bij mij slapen zodat Esli bij Zayne in bed kon zodat wij elkaar allemaal zo min mogelijk zouden aansteken. Een avond lag hij net in bed en keek hij naar de marble met gouden wereldkaart die op de muur hangt en zei hij: “Mama, mag ik ook net als jou kunst boven mijn bed? Het moet dan wel zwart, wit en goud worden, dat zijn mijn lievelingskleuren!”.

Een abstract schilderij maken

De volgende ochtend werd het knutselkleed weer op tafel gelegd en gingen wij aan de slag met een oud canvas van mij uit mijn middelbare schooltijd. Met de Instant Filler van de Action, een voegmiddel, en een plamuurmes gingen wij aan de slag. We vulden het hele canvas met de Instant Filler en probeerden wij zoveel mogelijk textuur aan te brengen. Volgende keer zou ik het meer in delen doen want het spul droogt vrij snel (tip, meng wat Gesso van de action er doorheen, dan krijg je een betere, meer wolk achtige, textuur en brokkelt het minder snel af.) Maar wat is dit leuk om te doen, lekker kliederen en uitproberen. Vooral niet perfectionistisch bezig zijn!

Texturen creëren

Om verschillende texturen te krijgen had ik bij de kringloop een kleine en grote vork, een normaal plamuurmes, een lang dun soort plamuurmes en een roller met streepjes gekocht voor een paar euro. Verder kan je bij de Action ook een set kopen met een groot plamuurmes en een plastic kaart achtig ding met verschillende punten en vierkantjes. Overigens kan je met een spons ook hele toffe texturen maken. Deze een na laatste hebben Zayne en ik gebruikt om een halfronde cirkel te creëren wat bijna op een regenboog lijkt. Mocht je hem toch niet gelukt vinden? Dan ga je gewoon met je plamuurmes er weer overheen tot je wel tevreden bent! Zodra je klaar bent laat je hem minimaal een dag drogen, doe dit niet bij de verwarming want dan gaat het te hard en gaat hij scheuren. Probeer ook niet te veel wisselingen in tempratuur te hebben want dit heeft ook invloed.

Het verven van het canvas

Zodra het schilderij droog is kun je het verven, let op, dit kan je kinderen beter niet zelf laten doen tenzij ze echt 8+ zijn en heel zachtjes om kunnen gaan met een kwast. Iets wat Zayne nog niet echt kan, het blijft een jongen, haha! Het voegmiddel is namelijk heel broos en als je iets te hard drukt dan breekt het af. En die kleine ophopingen klodders zijn juist zo tof op het schilderij. Ik heb de boog zoals hij wilde zwart geverfd en het overige heb ik allemaal wit geverfd. Voor alles heb ik een kleine kwast gebruikt en heb ik twee tot 3 lagen Acrylverf van de Action gebruikt, grote tubes.

Bladgoud toevoegen

Je kent het vast wel, bladgoud op de mooie plafonds en of oude bekende schilderijen. Maar je hebt ook een neppe variant van metaal die een stuk goedkoper is. Deze kun je al kopen voor 2,50 euro en dan krijg je honderd 14×14 cm vellen op Aliexpress. Je kunt het ook kopen via bol.com voor 15 euro. Maar deze komen eindstand allemaal bij Aliexpress vandaan en worden doorverkocht. Het ligt er alleen aan of je tijd hebt om te wachten tot het binnen is. Je hebt ze overigens ook in brons en zilver of met andere kleuren/texturen.

Wat voor soort lijm heb je nodig?

Je moet alleen wel even opletten, je kan namelijk dit niet met alle soorten lijm gebruiken. Ik probeerde het eerst met een heet lijmpistool en dat was geen succes. Nu heb ik de bekende Modpodge gekocht in glans (Bestaat ook in vaatwasser bestendig. mat, glow in de dark en met glitters). Ik heb gelijk gekozen voor een 430 ML pot omdat je het werkelijk overal voor kan gebruiken en het niet veel scheelde met een kleinere pot. Het gaat er om dat je een waterbasis lijm gebruikt. Sealen is wel echt een must met het bladgoud want het is mega kwetsbaar. En ga er vooral niet met een natte doek over want dan is alles er af.

Je brengt eerst de Modpodge aan en wacht tot het plakkerig is, hierna doe je het bladgoud er op. Zorg dat je dit met plastic handschoenen doet anders zitten heel je vingers onder het goud. Ik gebruikte ook een knutsel pincet (normale kan ook prima) zodat ik meer controle had over het goud. Duw het goed aan zodat het goed kan hechten en laat het daarna even een 10 minuten met rust terwijl je ondertussen doorgaat met het volgende stuk. Wij hebben het goud alleen over de zwarte halve cirkel gedaan hier en daar. Zorg dat je het als je helemaal klaar bent sealed en doe hier meerdere lagen van over het product.

Een lijst om het canvas

Voor je een lijst er omheen doet, seal het eerst met een acryl basis Vanish. Dit zorgt ervoor dat je kunstwerk beschermd is en dat het ook beter afgenomen kan worden van stof.

Ik heb een lijst van de Action gekocht, deze zijn niet duur en als hij het niet mooi meer vindt kunnen we het weggooien. Maar je kan natuurlijk ook een lijst gebruiken die je al hebt of bij een andere (kringloop)winkel kopen. We hebben het glas en de achterkant eruit gehaald en daarna het canvas er tussen gedaan. Om het te bevestigen hebben we een stuk karton geknipt en deze over de lijst en canvas gedaan en deze met een (klus) nietmachine vast gemaakt.

creatief

Spelen met speelgoed

Zoals je leest, wij hebben enorm veel gedaan. Daarnaast werd er gespeeld met Lego en Playmobile. Pokemon poppetjes en overig speelgoed, er werden dance battles gehouden met Just Dance 2022, en kickboksen. Verder werden er natuurlijk ook veel school dingen gedaan zoals schrijven, rekenen, kleuren en veel Squla. Zoals je ziet, het was echt een heel lesprogramma! En dit gaan we nu tijdens de lockdown weer doen. Gelukkig mag Zayne wel een paar dagen per week naar school en naar de BSO vanwege onze situatie dus dan kan ik ook rusten maar ik vind het ook wel heerlijk om even zoveel tijd met elkaar door te brengen. Ik ben vooral dankbaar dat ik dit kan doen met mijn kind ondanks dat ik echt elke middag even een “schoonheidsslaapje” moet doen. Maar ook dat hoort erbij!

De beste tip die ik je kan geven is luister naar je lijf, overleg met je partner en maak een dagplanning zodat je kind weet waar hij/zij aan toe is!

Hoe doen jullie dit momenteel tijdens de lockdown? Zijn jullie ook creatief bezig? Ik hoor het allemaal graag in de reacties en ik zou het zelfs nog leuker vinden om een mooie foto te zien van waar jullie mee bezig zijn of wat jullie gemaakt hebben!