Samenwonen is een grote stap binnen een relatie. Je deelt ineens écht lief en leed met elkaar, ziet elkaar op de goede en slechte momenten en sokken op de grond kunnen je ineens mateloos irriteren.  Het ene stel gaat na vijf maanden samenwonen (GUILTY), het andere stel pas na een relatie van vijf jaar. Hoe maak je samenwonen tot een succes? Hier vind je 10 tips. Een beetje van Kelly en een beetje uit het boekje ‘Succesvol samenwonen’. Deze tips werken voor ons heel goed, maar dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het voor jou ook werkt.

Weet zeker dat je wil samenwonen

Laten we met een open deur beginnen. Het is ontzettend belangrijk dat je zeker weet dat je wil samenwonen. Het is een grote stap en als je er nog niet klaar voor bent, kun je er doodongelukkig van worden. Je bent ineens heel veel samen en bent samen verantwoordelijk voor de rekeningen en het huishouden. Best een verantwoordelijkheid! Als jullie qua denkwijze niet helemaal matchen, kan dit niet alleen een hoge tol van je relatie eisen maar ook van jezelf. Weet je het 100% zeker? Bespreek dan vooraf wat zaken, zodat jullie zeker weten dat jullie ongeveer op een lijn liggen.

Praten, praten en nog eens praten

Zit je iets dwars? Praat erover! Dit is wat mij betreft een van de gouden tips. Zodra ons iets stoort aan elkaar, brengen we dit ter sprake. Zo voorkomen we dat irritaties zich ophopen en dat er na een tijd een gigantische bom ontploft. Door over alles te praten hebben we zelfs nog nooit ruzie gehad en weten we precies hoe we in onze relatie staan! Mooi extraatje!

Luisteren

Praten is ontzettend belangrijk, maar luisteren is misschien nog wel belangrijker. Ook naar de dingen die niet gezegd worden. Probeer kleine hints op te vangen en hier ook daadwerkelijk wat mee te doen.

Maak tijd voor elkaar

Het lijkt alsof je ontzettend veel tijd voor elkaar hebt als je samenwoont. In de praktijk valt dit bij ons toch best tegen. We hebben allebei een drukke baan, hebben een compleet ander ritme en dan heeft mijn vriend ook nog eens een onregelmatige baan. Tel daar je sociale contacten, je hobby’s en verplichtingen bij op en je komt na een week tot de conclusie dat je niks samen hebt gedaan. Plan daarom af en toe een avondje of een dagje in dat je echt samen bent. Kijk een leuke film, blijf een hele dag in bed of ga een dagje weg. Zo blijf je investeren in je relatie en voorkom je dat je compleet langs elkaar heen leeft.

Verras elkaar

Het klinkt cliche, maar het zijn de kleine dingen die het doen. Een briefje als je weggaat en de ander nog slaapt, de ander verrassen met zijn of haar favoriete gerecht of een keer spontaan naar de bios. Zo blijft je relatie leuk en spontaan. Een collega vertelde mij ooit dat hij jarenlang iets leuks in de broodtrommel van zijn vriend deed. De ene keer was dit een chocolaatje, de andere keer een knikker. Een super romantisch idee, wat niet eens duur hoeft te zijn.

Neem de dag door

Ik verheug me altijd op het moment dat we op de bank neer kunnen ploffen en over onze dag kunnen vertellen. Wat het voor mij leuk maakt is dat we in een hele andere branche werken. Hij werkt in de hulpverlening, ik in de online wereld. Wat voor de een heel gewoon is, is voor de ander heel interessant. Dit is voor mij een moment dat we echt tijd voor elkaar hebben en alles kunnen bespreken.

Tijd alleen

Mijn vriend en ik vinden tijd voor onszelf heel belangrijk. Door alleen te zijn leer je jezelf het beste kennen en ontdek je wat je echt leuk vind om te doen. Daarbij is dit ook handig voor als het samenwonen toch misloopt, je valt dan minder in een zwart gat en kunt ook gewoon van je leventje alleen genieten. Voor ons is het best makkelijk om tijd alleen te creëren. Mijn vriend is een echt nachtmens en blijft makkelijk tot 5u op. Ik daarentegen ben een echt ochtend mens en begin om 21.00 al te gapen. Mijn automatische alarm gaat standaard rond 07.00 af en daarna wil ik eigenlijk gelijk uit bed. Zo heeft hij de nacht alleen, ik de ochtend.

Investeer in je vriendschappen

Ik heb al een paar keer meegemaakt dat ik aan de kant werd geschoven zodra een vriendin een vriend had. Ineens was er geen ruimte meer voor vriendschappen of zag ik ze alleen nog maar als vriendlief er ook bij was. Zelf vind ik dit vreselijk irritant en daarom waak ik er extra voor. Ik vind de vrienden van mijn vriend ontzettend leuk, maar zodra ze afspreken om koffie te drinken hoef ik er niet bij te zijn. Andersom idem dito. Ik vind het dan veel leuker om echt quality time met vrienden te hebben en ze mijn onverdeelde aandacht te geven.

Elkaar de ruimte geven

Dat wij het fijn vinden om tijd aan onszelf te besteden, is inmiddels wel duidelijk haha. Ook elkaar de ruimte geven om te ontplooien, te groeien en passies te ontdekken speelt een grote rol in onze relatie. Door elkaar die ruimte te geven groeit de ander als mens en spiritueel wezen en zal ook je relatie een stuk beter worden.  Mijn vriend schrijft momenteel een boek. Dit is zijn grootste passie, maar ook iets wat enorm veel tijd vraagt. Tijd die we ook kunnen besteden aan samen dingen doen. Voor mij bestaat hier eigenlijk geen discussie over. Zijn droom is het belangrijkste en de rest komt later wel. Andersom is dit precies hetzelfde. Hij geeft mij de ruimte om mijn passies te ontdekken en doet er alles aan om mij hierin te stimuleren. Bijvoorbeeld door een camera voor mij te kopen.

Compromissen sluiten

Samenwonen staat gelijk aan compromissen sluiten. Over het eten (wie kookt er), het huishouden, wie de tv die avond mag ‘hebben’ en wie het warme bed uitgaat om het ontbijt te verzorgen. Maar ook over dingen als rekeningen betalen. Wij hebben bijvoorbeeld afgesproken dat mijn vriend de gezamenlijke rekeningen betaalt en ik aanvullende dingen zoals de boodschappen en telefoonrekeningen betaal. Ik weet zeker dat we de hele maand internet hebben, al weet je dat bij Ziggo nooit zeker, en hij weet zeker dat we elke dag kunnen eten.

Wat werkt voor jou het best?