Als je dus zoals de dames in ons geweldige Team chronisch ziek bent, dan loop je tegen een hoop dingen aan. Dingen waar over gepraat word. Dingen zoals hoge drempels die niet handig zijn in je rolstoel. Mooie hoesjes voor je stoma. Hulpmiddelen als je door de Fibro/Reuma/EDS een potje niet open krijgt. Maar er is een ding waar een beetje fluisterend over wordt gedaan. Want seks en chronisch ziek dat kan niet.

Maar de meeste van ons hebben een partner. Sommige al heel lang, sommige zitten nog in de prille liefde fase. Sommige gaan nog op date. En wat hoort er nou bij de liefde. Jawel dames en heren, Seks! De een misschien wat meer dan de ander, maar er zijn er (hoop ik) maar weinig die zeggen dat hoeft niet voor mij.

Speeltjes

Maar toch kan het voor een heleboel chronisch zieken best een dingetje zijn. En voor hun partners ook. Want stel nou dat je deze geweldige, nu chronisch zieke, vrouw of man tegen bent gekomen toen die nog niet zo ziek was. Jullie geen genoeg van elkaar konden krijgen en allebei stapelgek waren op elkaar en elkaars lijf. Dan verandert er nog wel wat kan ik je zeggen. Als deze persoon ineens moe is. Pijn heeft. In een rolstoel komt. Een stoma krijgt misschien, of alle andere speeltjes die voor kunnen komen bij het chronisch ziek zijn.

Want hoewel ik voorstander ben van het gebruiken van speeltjes kan zo’n chronischziek speeltje toch wel afschrikken. En dan voor de zieke zelf kan het ook schaamte brengen. Want zoals veel vrouwen onzeker zijn over hun naakte lichaam, is een naakt lichaam met veel littekens van operaties en dergelijke toch ook wel een ding. Want vind hij mij wel mooi ondanks dat litteken, stoma, rolstoel, en vul zelf maar verder in.

Maar hoe praat je daar nou over. En hoe praat je daar over met anderen. Want hoewel we het vaak niet moeilijk vinden om te praten over die standaard dingen waar we tegen aan lopen is seks toch wel prive. En waarom eigenlijk he? Kindjes komen nog steeds niet met de ooievaar, en seks is zo gewoon als het gaan naar de wc. Het is een natuurlijk iets. Ik persoonlijk zou niet zonder kunnen. Door medicatie is mijn libido ook een stuk minder dan het vroeger was en daar baal ik ook wel eens van.

Fijn seksleven en gelukshormoon

Maar als je nou op internet gaat googelen voor informatie dan zijn de eerste 5 hits pagina’s voor 65+ en chronisch ziek. En hoewel ik iedere generatie een heerlijk seksleven gun ben ik vooral benieuwd naar hoe het is als je jong bent. Wat ik wel vond is dat van de chronisch zieken onder de 65 jaar 21 % problemen ondervind bij hun seksleven. Terwijl onder de gezonde bewoners van Nederland dat 4% is (bron: www.nivel.nl). Dat is nogal een verschil vinden jullie niet. 1/5 deel van de chronisch zieken loopt dus tegen problemen aan. Maar niemand heeft het er echt over.

Terwijl als je een fijn seksleven hebt je ook meer endorfine aan maakt waardoor je heel even minder pijn kan hebben. Je maakt letterlijk je eigen gelukshormoon aan. Buiten dat het met de juiste partner ook nog eens heel lekker kan zijn. En seks verbind. Doordat je lichamelijk in en rond elkaar zit word je geestelijk ook meer verbonden. Je word samen een klein beetje een. Ook voor je partner die het misschien ook moeilijk vind om de patient los te zien van de minnaar of minnares is het belangrijk dat er goed intiem contact is. Het is zoveel meer dan gewoon seks. Het is er zijn voor elkaar op een manier die niets te maken heeft met het zorgen voor.

Mijn favoriete pub

Want stel nou dat jij enorme behoefte hebt aan seks maar je partner door al zijn zorgtaken niet meer voorbij de ziekte kan kijken. Het probleem ligt niet altijd bij de chronisch zieke. Robbie Williams vertelde over de vagina van zijn vrouw bij de bevalling van zijn dochter Teddy. “Ik keek hoe ze werd geboren en het was net of mijn favoriete pub afbranden.” En als je favoriete pub ineens mankementen vertoond en misschien af en toe wel even gesloten is voor onderhoud, hoe voel je je daar dan onder. Kan je er dan op een dag weer naartoe met het vertrouwen dat het allemaal goed komt.

Wat is volgens mij belangrijk? Ik denk dat je bovenal van jezelf moet weten dat je behoeftes aan seks er natuurlijk gewoon moeten mogen zijn. Wees ook niet bang om zelf op ontdekking te gaan of alles nog werkt down under. Vraag aan je partner, hoe hij of zij er in staat. Bespreek op een rustige manier wat jullie behoeftes zijn. Zet een avond die tv uit, of juist niet maar dan met een filmpje waar de kinderen voor uit logeren moeten zijn. Steek kaarsjes aan. En heb misschien als het heel lang geleden is die avond juist geen seks. Maar praat met elkaar raak elkaar aan en geniet van het samen zijn. Maar plan zo’n avondje gewoon. En het argument maar wat als ik die avond geen zin heb. Gezellige avondjes met vrienden plan je ook van te voren en dan heb je het ook leuk. Hoe langer je het uitstelt hoe hoger de berg.

Deel je ervaringen

Ik ben benieuwd. Benieuwd wie zijn ervaringen met ons wil delen. Heb je hulpmiddelen gevonden om meer te genieten van seks. Helpt het als je je bed omhoog doet. Of helpt het als die sterke man van je je bovenop het keukenblad plaatst. Deel het met ons in de community. Laten we het met z’n allen uit het gefluister halen. Wij zijn chronisch ziek en wij houden van seks.

Wil je meer lezen over seks en chronisch ziek zijn? Kijk dan ook eens op www.seksualiteit.nl van de Rutgers stichting.