Van prachtige natuurgebieden tot rauwe steden en kleurrijke streetart. Geef blogster (en ‘fotograaf’) Kelly een camera en ze is helemaal in haar element. In de serie ‘Fotomeisje’ neemt ze je mee op haar fototrips en geeft ze tips en tricks over compositie, toffe ‘instagrammable’ plekken en verschillende technieken. In het tweede deel vertelt ze alles over lensball fotografie.

Niet lang nadat mijn liefde voor fotografie begon, ontstond er ook een liefde voor de lensball. Ook wel de glazen bol genoemd. Veel mensen zullen nu gelijk aan het voorspellen van de toekomst denken, maar gelukkig begint deze lensball ook in de fotografiewereld steeds meer terrein te winnen. Helaas beschik ik niet over het talent om de toekomst te voorspellen, maar liggen mijn talenten wat meer bij lensball fotografie! In deze blog geef ik je dan ook tips om zowel met een camera als met je telefoon toffe foto’s te maken.

lensball fotografie

Waarom lensball fotografie?

Een lensball is er in allerlei soorten en maten. Zo heb ik een lensball waar ik rugklachten van krijg als ik hem meeneem, maar ook een kleine variant die makkelijk in mijn handtas past en ideaal is voor op reis. Deze bal is eigenlijk niks meer of minder dan een glazen bol van hoogwaardige kwaliteit. Het maakt met een lensball niet uit of je met je camera of smartphone fotografeert, er komt altijd wel een leuk plaatje uit! Dit is voor mij ook de voornaamste reden geweest om een lensball te kopen. Ik wilde iets extra’s aan mijn foto’s toevoegen en dan is dit natuurlijk super geschikt!

Tip 1: It’s all about the light

Licht is voor veel fotografen het allerbeste hulpmiddel. Zonder licht namelijk geen foto. Toch is te veel licht ook niet goed. Als de zon heel fel schijnt, is de kans groot dat er lichtpunten in de bol ontstaan. Dit kun je oplossen door schaduw te creëren of juist een schaduwrijk plekje op te zoeken. ‘S avonds bij een zonsondergang heb je hier gelukkig helemaal geen last van. De omgeving wordt donkerder, waardoor externe lichtbronnen als vanzelfsprekend ook ene stuk minder fel worden. Er is echter wel een aandachtspuntje bij het fotograferen bij zonsondergang: het is namelijk veel moeilijker om ’s avonds scherp te stellen dan overdag. Zorg er dan ook voor dat je lensball een stabiele ondergrond heeft of gebruik een zaklamp om wat bij te schijnen.

Tip 2: hou vol!

Ik kan lensball fotografie beslist niet als moeilijk omschrijven, maar het vergt wat oefening. Zo is scherpstellen wat lastiger en is compositie een stuk belangrijker. De kans is ook nog eens groot dat je je in allerlei bochten moet wringen voor je het gewenste resultaat hebt bereikt. Zoals met zoveel dingen geldt ook hier: oefening baart kunst! Ik kan het alleen maar aanbevelen.

Tip 3: handmatige scherpstelling

Zo’n glazen bol is qua scherpstelling best lastig. Het kan dus zijn dat de automatische scherpstelling van je camera of telefoon wat moeite zal hebben met het scherpstellen op de bol. Om te voorkomen dat mijn foto’s extreem onscherp worden maak ik bijna altijd gebruik van handmatige scherpstelling en mijn liveview. Ik kan dan precies instellen welk deel ik scherp wil hebben en ben daarna altijd tevreden over het resultaat. Fotografeer jij liever met een smartphone? Door met je vingers op het scherm te tikken kun je de focus op de plek naar keuze instellen.

Ook het formaat van de glazen bol speelt een rol bij het scherpstellen. Hoe groter de bol, hoe groter de afstand tussen je lens en de bol moet zijn. Sta je te dicht op de bol? Doe dan wat stappen naar achter en kijk dan nog eens op je liveview scherm (of telefoon). De volgende formaten worden veel bij lensball fotografie gebruikt: 60mm, 80mm, 100mm en 120 mm. Zelf heb ik de 60mm en 100mm en kan dus flink variëren.

Tip 4: compositie en externe factoren

Lensball fotografie is bij uitstek geschikt voor creatieve foto’s. Door een goede combinatie van de lensball, de omgeving waar je de bol in plaatst, lichtval en de lens/ telefoon kun je de bal optimaal benutten. Er zijn ook nog wat extra trucjes om de foto nog een stuk interessanter te maken. Je kunt de glazen bol in een plas water leggen, experimenteren met bokeh of spelen met licht. Zelf vind ik het enorm tof om de bol op te laten gaan in de omgeving.

Tip 5: nabewerking

Een lensball zorgt voor een convergerend effect. Dit houdt in dat het beeld in de bal ondersteboven staat. Dit geeft niet alleen unieke beelden, maar ook hele aparte effecten. Vind jij het toffer als het beeld gewoon goed staat? Dan kun je dit in beeldbewerkingsprogramma’s als Adobe Photoshop en Lightroom doen. Zelf bewerk ik bijna al mijn foto’s op mijn telefoon met apps als Lightroom (voor de telefoon), Snapseed en Afterlight.

Wat moet ik dan fotograferen?

Het mooie aan een lensball is dat hij zo heerlijk veelzijdig is. Zo kun je hem als accessoire gebruiken bij het fotograferen van landschappen, maar ook bij stads- en portretfotografie. Je kunt scherpstellen op het beeld in de bal, maar hem ook onderdeel laten worden van de omgeving. Een specifieke plek kan dan heel wat leuke (en verschillende) plaatjes opleveren. Onderstaand nog wat tips met betrekking tot :

  • Maak foto’s op plekken waar je veel kleuren, patronen of herhalingen kunt vinden.
  • Een minimalistische omgeving zorgt ervoor dat de bal extra opvalt.
  • Hou de bal goed schoon. Doordat de bal van helder en transparant glas is, zie je er elk vuiltje of krasje op. Dit ga je ook terugzien in je foto. Bij veel lensballen krijg je een lensdoekje en beschermhoes.
  • Doordat de lensball een convergerende werking heeft, is het ook leuk om personen door de bal te fotograferen.
  • Er is niet altijd een goede ondergrond beschikbaar, waardoor de bal niet blijft liggen en wegrolt. Door een lensball houder te kopen heb je altijd een stabiele ondergrond en zorg je dat de bal niet gaat rollen.