Ik woon al ruim 2.5 jaar samen en kon de eerste periode veel van mijn vriend zijn kookkunsten genieten. Helaas is hij door zijn werk steeds minder in de keuken te vinden. Tijd om mijn kookkunsten wat op te vijzelen en veel te experimenteren met makkelijke/ snelle recepten dus! In ‘Koken met Kelly’ deel ik recepten, laat ik zien wat ik lekker vind en deel ik mijn ongezouten mening (don’t worry, in mijn gerechten zit gewoon een snufje zout).  Vandaag in deel 1: Quesadillas.

Quesadillas

Ooit, op een zonnig strand in Barcelona, at ik mijn eerste Quesadilla. Toen had ik geen idee wat het was, al vond ik het wel heel erg lekker. Nu jaren later vond ik het tijd om het Spaanse strand naar mijn appartement op 1-hoog te halen. Een Quesadilla is de Mexicaanse variant van de tosti. Voor een Quesadilla gebruik je echter geen brood, maar een wrap of tortilla. Ik heb geen idee of Mexicanen mijn creatie zouden eten, zelf vond ik het in ieder geval heel erg lekker! Onderstaand ‘mijn’ recept.

Wat heb je nodig?

voor 2 personen:

 • 2x kipfilet
 • 4 wraps
 • 3 eetlepels zure room
 • Geraspte kaas naar eigen invulling
 • 1 paprika
 • Olie
 • Blikje mais
 • Nachochips (optioneel)
 • 1 avocado
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • Teentje knoflook
 • Peper naar smaak
 • 1 tomaat
 • 3 theelepels chilipoeder (ik hou van pittig)
 • 3 theelepels cayennepeper (ik hou van pittig)
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • Snufje zout
 • 1 theelepel komijn

Hoe maak je het?

Snij de kip in kleine blokjes en voeg de kruiden toe. Ik vind het lekker als de specerijen goed in de kip kunnen trekken, daarom dek ik het schaaltje af en laat ik het een uurtje in de koelkast staan. Dit hoef je niet te doen, want ook zonder intrekken is het een lekker gerecht. Als de kip gesneden is (en de kruiden ingetrokken), zet je alvast een pan met olie op het vuur en bak je de kip op een laag vuurtje. Snij ondertussen de paprika in reepjes en voeg dit, samen met de mais, toe als de kip bijna gaar is. Laat dit door sudderen tot de kip gaar is. Ondertussen kun je alvast aan de guacamole beginnen.

Bij een Mexicaans gerecht kan de guacamole natuurlijk niet ontbreken. Snij de avocado door midden en snij het ‘vruchtvlees’ in kleine stukjes. Dit kan je dan makkelijk met een lepel los wippen en in een kommetje doen. Ik prak dit met een vork en doe er twee lepels crème fraîche bij. Dit prak ik door elkaar tot er een soort papje ontstaat. Vervolgens voeg ik er een klein teentje knoflook aan toe (in stukjes gehakt) en naar smaak peper en zout. Dit roer ik door elkaar en ik proef vaak even of de verhoudingen kloppen. Gelijk een goede reden om de zak nacho’s open te trekken en je nacho in de avocado te dippen! Je kunt er ook nog kleine stukjes tomaat aan toevoegen. Zelf vond ik dit vandaag te veel moeite.

Nu is het tijd om de Quesadilla’s te maken! Je kunt alvast een pan op een laag vuur zetten, deze pan heb je straks nodig om de Quesadilla’s in te bakken. Ik bestrijk de tortilla licht met zure room en voeg er dan het kip mengsel aan toe. Hier gaat een flinke hand geraspte kaas overheen en daarna klap ik hem dicht. Ik vind het makkelijker om een tortilla dubbel te vouwen, dus ik zorg dat er niet te veel kip op zit. Je kunt er ook voor kiezen om de Quesadilla met twee tortilla’s te maken, dit vind ik alleen wat moeilijker bakken. Vervolgens leg ik de tortilla voorzichtig in de pan en draai ik hem na ongeveer drie minuten om. Als de tortilla knapperig is en de kaas gesmolten is de tortilla klaar en kun je aanvallen!

Garnituur

De Quesadilla alleen is voor mij geen volwaardige maaltijd. Ik maak er daarom een frisse salade bij van sla, kleingesneden komkommer en tomaat, Spaanse peper, zwarte peper en citroensap. De peper zorgt ervoor dat de citroen wat afgevlakt wordt en de salade wat pit krijgt. Chips bij je avondeten is iets typisch Engels, dus ik moet mijn roots wel trouw blijven. Vandaar het handje Nacho chips en wat zure room als (dip) saus voor de Quesadilla.