Hulp vragen? Mij niet gezien. Pijn? Lachen en weer doorgaan. Grenzen? Even slikken en er keihard voorbij. Ik had geen steun nodig. Ik kon alles zelf wel. Even uithuilen bij m’n ouders en alles kwam wel weer goed.

Als ik terugdenk, denk ik dat dit door vroeger komt. Ik zat een poosje op turnen en moest tijdens de lessen een polsbandage om. Dit hielp mij om enigszins de oefeningen te kunnen doen (ik was alles behalve een turntalent), maar ik werd er enorm mee gepest. Ik was anders en dat werd toen door een paar meiden niet geaccepteerd. Gelukkig begonnen mijn smoesjes al snel op te vallen bij mijn ouders. Ik had namelijk altijd buikpijn als ik naar turnen moest, en ik mocht er dan ook al snel mee stoppen.

Ik was de jaren erna natuurlijk niet helemaal van steen en liet het echt wel merken als ik pijn had. Alleen dan op mijn voorwaarden en bij de mensen waarvan ik wist dat zij mij altijd zouden accepteren. Ik wilde beoordeeld worden op wie ik ben en niet meer op het feit dat ik ‘anders’ ben.

Steun

Nu zie ik pas in hoe belangrijk het is om hier open over te zijn en in alles wat je doet gesteund te worden. Iemand die op de rem trapt als je jezelf weer keihard voorbij gaat. En iemand, behalve mijn ouders, die me vastpakt en alle pijn laat vergeten. Ik had dit niet eerder meegemaakt en niet eerder de behoefte gehad om al mijn gevoelens met een partner te delen. Ik wist dus helemaal niet wat ik had gemist.. Tot ik mijn vriend tegenkwam.

Achteraf gezien is dit het moment geweest dat mijn masker af ging en en ik voor het eerst echt iemand toe liet. Niet alleen in mijn leven, maar ook in wat ik voel en denk. Jeetje, wat klinkt dit zweverig haha. Ik hoef me niet anders voor te doen, want daar is hij helemaal niet in geïnteresseerd. Hij wil de echte Kelly en alles wat daar bij hoort. Dus de leuke, maar ook de minder leuke dingen. De laatste tijd merk ik steeds vaker dat mijn masker thuisblijft. Er is geen verschil meer tussen de Kelly die mijn familie, vrienden en vriend zien en de Kelly die gaat werken of naar evenementen gaat.

Door steun grenzen aan geven

Voorheen hadden mijn chronische ziekte en ik een intense haat- liefde verhouding. Soms zelfs een stiekeme relatie. Zodra het even niet uitkwam, schoof ik mijn chronische ziekte aan de kant of verstopte ik hem. Natuurlijk kwam hij altijd terug om me in vuur en vlam te zetten. Helaas niet op een goede manier.

De laatste weken neem ik mijn beperking altijd met mij mee. Waar ik ga, daar is hij. Het tonen van mijn zwakte was iets waar ik altijd van gruwelde. Toch begint dit mij steeds meer op te leveren. Ik heb niet alleen minder pijn, maar merk ook dat het tonen van mijn zwakte mij sterk maakt. Helaas moet ik nog wel leren om dit altijd consistent aan te blijven geven. De laatste keer dat ik dit niet deed heeft mij een subluxatie van twee ribben opgeleverd. Als dat geen mooie motivatie is, weet ik het ook niet meer!