Jullie weten het intussen wel denk ik: ik ben zo’n meisje dat gek is op boeken. Al is mijn bladwijzer ook niet mis… Die verdient wel een hele blog aan hem gewijd, vond ik.

Goud?

Neenee, voor je jaloers wordt: het is geen gouden exemplaar afgezet met diamanten en robijnen. Het is gewoon een iets dikker papiertje in het formaat van een bankpasje… Al zijn de hoekjes intussen al een beetje vaag door het verslijten, toch is deze echt wel bladwijzer bijzonder. Om de reminder die hij is. Een reminder die iedereen wel kan gebruiken zo nu en dan, tenminste als je tot de menselijke -dus imperfecte- soort behoort.

Coach

Even een zijsprongetje: Het tekstje dat erop staat herinnert me trouwens aan mijn opleiding tot life coach. Omdat het daar ook ter sprake kwam. Maar zelfs al had ik die opleiding niet gevolgd, dan nog zou het me aanpreken vermoed ik. Toch schrijf ik er hier niet enkel voor mezelf over. Omdat ik durf te denken dat het ook in jouw leven een prettig ding kan zijn om mee te nemen. Ziek of gezond, maakt niet uit. Geen discriminatie! 😉

Just think

THINK before you speak.” Dat staat erop. Hoe eenvoudig kan het zijn? Nog leuker wordt het als je weet dat elke letter van dat woord je geheugensteuntje vormt voor “geweldloze communicatie”. Wat een serieuze vieze term is dat toch eigenlijk. Bah, wie vond dat uit? Klinkt moeilijk en ingewikkeld. Ik zie het meer als mildheid. En voor mij klinkt dat al veel vloeiender, eenvoudiger, natuurlijker.

Is it…True?
Is it…Helpful?
Is it…Inspiring?
Is it…Necessary?
Is it…Kind?

Geef toe: dat zijn toch leuke en tegelijk heel waardevolle vragen, niet? Voor als je weer eens de neiging voelt kortaf (want gestressed, te moe, te drukdrukdruk, te ongeïnteresseerd,…) te antwoorden op iemand die niet reageert zoals jij wil. Maar ook: als je ‘s ochtends keihard jezelf aan het afkraken bent wegens dat buikje of dat fluthaar of die groeven tussen je wenkbrauwen die er gisteren toch nog niet waren? Zeker dàn! Want een andere blik op wat je doet en wie je bent is geen overbodige luxe of een daad van egoïsme.

Balans

Meer zachtheid in jouw leven is immers dé motor om je hele leven te beïnvloeden. Je voelt meer rust en aanvaarding naar jezelf toe, bent meer in staat je imperfecties qua lijf en karakter met de glimlach te bekijken als deel van jou. Meer balans in jouw Zijn geeft meer ruimte om ook THINK te proberen toepassen in je communicatie met anderen. Want “anderen” zijn uiteindelijk niet zo heel verschillend qua noden, dromen en onzekerheden dan jij.

Gouden ei?

Is zo’n bladwijzer dan tòch een soort van gouden ei? Helaas… Nee, daar moet ik je toch teleurstellen: perfect communiceren ga je er niet van doen. Als je dat gelooft, ben je er alvast aan voor de moeite. Maar dat kleine pasje maakt mij alvast -telkens als ik mijn boek opensla- weer bewust van het feit dat ik THINK wil blijven beoefenen, er in bijleren, met vallen en opstaan. Omdat ik voel dat ik zo wil zijn als mens. (En dus ook ik heb nog veel te leren, maar dat is alleen maar leuk, toch?)

Ik kan enkel maar voor mezelf spreken uiteraard. Mildheid is blijkbaar een belangrijke waarde voor mij. Het maakt mijn hart zachter, legt er een glimlachje overheen, waardoor de schoonheid van de wereld en dit leven bovendrijft. Jawel, inderdaad, ook al is het tough out here nu en dan… Mildheid staat immers niet gelijk aan naïviteit.

Just think about it.