Vinden we gay echt oké? Wij Nederlanders roepen misschien wel dat we zo tolerant zijn, de waarheid blijkt toch een stuk weerbarstiger. Verleden jaar heeft een bureau onderzoek naar opvattingen gedaan over homoseksualiteit. Terwijl ik dit typ denk ik: Is dit serieus anno 2019 nog nodig? Ja dus.

Hetero

Ik heb zelf nooit echt getwijfeld aan mijn geaardheid. Al op de kleuterschool wist ik niet goed te kiezen tussen Jeroen of Mark. Bij mijn eerste echte zoen wist ik zeker dat mijn seksuele voorkeur uitging naar het mannelijk geslacht. Mijn coming-out als Hetero was een feit. Fijn dat er in mijn toch al onzekere puberteit iets helder was! Maar vooral dat ik het aan niemand uit hoefde te leggen. Geen moeilijke gesprekken met mijn ouders of omgeving over het feit dat ik op mannen viel.

Uit de kast

Bij mij kwamen geen afkeurende blikken van vrienden of kennissen die mij lieten vallen. Er werd op straat niet geroepen; “Hé Hetero!“. Hetero zijn is anno 2019 nog altijd de norm en voor al het andere moet je “uit de kast” komen. Dat is niet makkelijk soms, zie ik in mijn omgeving. Zelfs in deze tijd dat we roepen dat we alles accepteren zolang men maar gelukkig is.

Cijfers

De cijfers van een onderzoek hierna liegen er niet om. 75 procent van de Nederlanders staat volgens eigen zeggen weliswaar positief tegenover homo- en biseksualiteit maar tegelijk vind 30 procent zoenende mannen raar en wordt zelfs het woord “vies” hierbij genoemd.

Vooruitgang geboekt

We hebben zeker ook vooruitgang geboekt! Mijn nichtje van 10 vind homoseksualiteit net iets vanzelfsprekends als mensen die gaan scheiden. Er wordt door haar niet meer van opgekeken. Volledig geaccepteerd door onze toekomst. Anders dan in de jaren tachtig toen ik op dezelfde leeftijd het allemaal wat raar vond. Dus deze ontwikkeling is mooi te noemen. Maar kortom; is er nog wel werk aan de winkel.

Dus vinden we gay wel oké?

Je mag er dus zijn, maar we willen het liever niet zien? Daarmee kunnen we wel stellen dat we zeker van ver zijn gekomen maar er nog lang niet zijn. Ik ben dan ook voorstander van de symbolische “Rainbowflag” die alle mensen vertegenwoordigen. De vrijheid, diversiteit en gelijke rechten voor iedereen. En aan de liefde is niets verkeerd; het zijn de gedachtes die men er op plakt…