Je kunt geen blad openslaan of je wordt om je oren geslagen met foto’s van yoga- en meditatiesessies waar superkalme en ultralenige vrouwen urenlang sereen op een matje zitten en helemaal zen zijn. Misschien dat ik nu wat mensen tegen mij in het harnas jaag (ik denk het overigens niet want deze mensen zijn helemaal relaxt na al hun sessies), maar ik krijg stress van mindfulness…

Ontstressen

Ik heb inmiddels een hele waslijst met gezondheidsklachten opgebouwd dat ik op zijn tijd wel redelijk gestresst ben. Een aanbeveling via een bevriende arts om mindfulness te gaan volgen liep niet zo relaxed in de spreekwoordelijke zin. Bij het kennismakingsgesprek met de meditator fronste deze man zijn wenkbrauwen al lichtjes en vroeg; “Wie heeft jou gestuurd?

Denken als een man?

Ik ben erg nuchter, zeer realistisch ingesteld. Ik denk zelden met een emotionele kijk op dingen. Ik kijk waar ik sta en welke “tools” ik heb en vandaar uit ga ik opbouwen of ik roei met de riemen die ik heb. Ik dacht dat het aan de jarenlang werkzaam zijn in de Wegenbouwwereld lag dat ik was gaan denken als een man, zoals ik vaak grap. Maar een vriend wees mij erop dat het daar niet aan lag; ik was gewoon een sterke vrouw.

Mindfulness stress!

Sterke vrouwen lopen ook wel eens leeg en moeten dan ook eens gevoed worden. Volledige focus in rust gaf mij stress. Stress die ik normaliter niet heb. Ik probeerde om te denken en volledige rust in iets te vinden wat mij geen onrust gaf. En ik heb het gevonden!

Picasso in spé

Ik schilder sinds kort! Pure ontspanning, ik kom volledig tot rust. Onder de verfspetters en zweet op mijn voorhoofd verwerk ik mijn gedachtes, onrust in een schilderij. Dit doe ik onder begeleiding. Ik krijg tips en trucs hoe mijn kleuren te mengen, dieptes te creëren. Dit is mijn vorm van mindfulness. Tijd breng ik door in een atelier waar ik als een ware Picasso alias Herman Brood zwaaiend met mijn kwasten loop. 

Resultaat

Resultaat is er! Ik word weer gevoed, ik merk dat ik mijn sarcastische humor volledig terug heb, mijn ogen stralen meer en ik ben relaxed. Kenners zullen nu wel roepen; Ja, maar dit is ook mindfulness! Ik geef ze graag gelijk, mindfulness op mijn eigen manier, want ik blijf natuurlijk wel een controlfreak. Mijn schilderijen zijn nog niet galerie waardig maar ik heb plezier. Aangezien ik soms voorspelbaar ben zal het resultaat jullie niet verbazen, waar het hoofd van vol is uit zich nu op de doek….