De een is verslaafd aan suiker, eten, drank of sigaretten. Zijn wij ergens allemaal niet een beetje verslavingsgevoelig? Een kick die voortkomt uit een handeling, de adrenaline die daardoor vrijkomt en om dan vervolgens op zoek te gaan naar het eerste magische gevoel dat dat teweegbracht?

Pijnstiller

Ik had pijn, veel pijn. Geen hartzeer maar fysieke pijn na mijn operatie in 2015. Volledig verslagen door de ziekte van Crohn en de chirurg die mij ging oplappen. Maanden op bed met pijn totdat ik Oxycodon kreeg voorgeschreven. Het voelde als een kind die zijn eerste chocolade snoepje kreeg. Het ultieme geluksmoment om opeens zonder pijn te zijn.

Stoned

Ik fleurde op, de Oxycon gaf mijn leven terug, liet grenzen vervagen en mij dingen uit een ander perfectief zien. Dat ik eigenlijk knetterstoned was van die pillen besefte ik mij op dat moment nog niet. Ik was tenslotte pijnloos! 

Hoge bergen

Mijn zintuigen werden geprikkeld. Rozen roken sterker, mijn mooiste schilderijen heb ik gemaakt, geweldige indrukwekkende verhalen geschreven. Geen berg was te hoog want Oxycodon hielp mij er wel doorheen. 

Oxycodon

Verslaafd aan de Oxycodon, de heroine onder de medicijnen als ik de krantenkoppen heden daags moet geloven. Grote koppen in de krant, documentaires op TV die mij deden beseffen dat ik een van hun was; een grootverbruiker. Een bezoek aan mijn arts werd door hem bijna juichend ontvangen toen ik hem voorstelde af te willen bouwen. “Ankie, dit gaat niet gemakkelijk worden,” vertelde hij mij.

Niet makkelijk

“Niet makkelijk” was nog mild uitgedrukt besefte ik mij toen ik twee dagen later klappertandend en zwetend in bed lag. Waar was ik aan begonnen? Ik miste mij roze luchtbel en mijn lichaam schreeuwde om het medicijn. Mijn humeur daalde tot een dieptepunt en ik kreeg zelfs de opmerking van mensen om mij heen dat ik maar een pilletje moest nemen wat ik was leuker met.

Door de zure appel

Dit afbouwen gaat nog even duren, ik moet spreekwoordelijk door de zure appel heen. Makkelijk is het niet en gaat het ook niet worden maar ik besef mij dat ik helemaal geen Oxycodon nodig heb. Ik moet het zelf doen maar ik heb namelijk iets wat veel sterker is dan pijnstilling: Wilskracht.

Wilskracht

Met mijn wilskracht hoop ik dat alles goed komt. Hoop is mijn tweede toverwoord en dan volgt de rest vanzelf.  Tot die tijd zal ik vechten om vervolgens op te staan, door te gaan, de echte wereld weer tegemoet tredend!

Ik ben niet de enige hierin, nieuwsgierig naar ervaringen van andere? Lees dan ook eens het afkickdagboek van mijn collega blogster Eline.