Bij mij op school was het een week voor Pasen al feest. Een feest met groene takken, linten, eieren, lekkers, koek en suikertjes. We bakten een broodhaan die bovenop onze Palmpaasstok stond. Veel van ons hadden de haan al op voordat we überhaupt de optocht gingen lopen. Een week later was het dan echt Pasen en verstopte de Paashaas eieren in de tuin. Ik zweer dat ik hem een keer gezien heb bij mijn opa en oma in de tuin! Maar, waarom vieren we nou eigenlijk Pasen? En waar komt de Paashaas vandaan?

Palmpasen

De laatste vastenzondag voor Pasen, is het begin van de Goede Week. Op deze dag wordt de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. De vele Pelgrims die in de stad waren, verwelkomden Jezus met palmtakken. Nu nog wordt op verschillende scholen over de hele wereld (en vanuit de kerk) deze optocht nagebootst met een broodhaan, palmtakken en veel versieringen. Op deze dag begint voor de christenen de Goede Week. Lange tijd mochten tijdens deze week geen zware lichamelijke werkzaamheden worden verricht.

Pasen

Waarom vieren we Pasen? Pasen is van origine een christelijk feest waarbij de Christenen de wederopstanding van Christus herdenken op de derde dag na zijn kruisiging. Het is daarom de belangrijkste christelijke feestdag die in veel kerken begroet wordt met feestelijk gezang. Vroeger was Pasen ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente. Wanneer Pasen gevierd wordt, is elk jaar anders. Het valt grof gezegd op de eerste zondag die volgt op de volle maan na 21 maart. Dit jaar valt Pasen op 21 en 22 april.

Paasgebruiken

Veel paasgebruiken die wij nu nog kennen, zijn afgeleid van het niet-christelijke lentefeest, zoals het rapen van eieren. De eieren werden door de boeren beschouwd als een kiemkracht. Ze begroeven eieren in hun velden zodat ze hun kiemkracht over zouden brengen en voor goede oogst zouden zorgen. Later werden de eieren door de katholieken gebruikt om na de veertigdaagse vastenperiode weer op krachten te komen. Het ei is ook een symbool van nieuw leven, dat zijn plaats natuurlijk draagt in de lente; dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien en kuikens komen uit hun ei.

In sommige landen zoals Duitsland, Spanje en Zwitserland ontsteken ze Paasvuren. Hiermee worden de koude geesten van de winter weggejaagd en de lente verwelkomd. Als de wind vanuit het oosten komt met Pasen, kun je vaak de vuren ruiken in Nederland.

De Paashaas

De paashaas is een fictieve haas waarvan aan de kinderen verteld wordt dat hij paaseieren brengt met Pasen. In Nederland heeft hij een mandje op zijn rug met daarin eieren. Soms vertellen ouders aan kinderen dat de paashaas alleen eieren geeft aan kinderen die zich goed gedragen.

In de Germaanse mythologie is er een vruchtbarheidsgodin Eastra, die zich op aarde vaak vertoonde in de vorm van een haas. Zij liet zich volgens de mythologie vooral zien aan het begin van de lente. Het lentefeest Pasen was oorspronkelijk een feest voor deze Germaanse godin. Pasen heet in het Engels ook nog steeds naar deze godin ‘Easter’. Vandaar dat de heidense haas nog steeds in ons paasfeest een grote rol speelt.

Waarom vieren we Pasen?

In deze tijd is, voor mij, Pasen een familiefeest. Ik probeer altijd met mijn familie samen te zijn. Wij hebben dan een uitgebreide brunch met elkaar en genieten daarna van de natuur in de vorm van lekker buiten zitten of een wandeling maken door het bos. Het originele verhaal achter ons paasfeest is natuurlijk de wederopstanding van Jezus Christus. Dit verhaal, gecombineerd met het heidense lentefeest, zorgen voor ons paasfeest.

De lijdensweg en wederopstanding van Jezus Christus wordt de laatste jaren erg mooi vormgegeven in The Passion. The Passion vertelt het verhaal van Jezus, ondersteund met hedendaagse popsongs.Dit jaar vond The Passion plaats in Dordrecht bij onze blogger Rieneke voor de deur.

Pasen, een feest van samen zijn

Zin om iets te bakken voor Pasen nu het nog kan? Hier heeft Nayana leuke paasrecepten voor je.

Hoe vier jij Pasen? Met je familie eieren zoeken? Of gezellig met het gezin? Laat het hieronder weten!

My polaroid life.