Hoe gaat het met je? Goed zeg je? Nee, maar ik meen het echt, vertel, hoe gaat het nu echt met je? Wat? Slecht? Ojee! Wat rot voor je! Had je al eens aan het woordje “En” gedacht?

Zie jij de dingen eerder zwart-wit? Is iets in jouw wereld of goed of fout? Loopt steeds alles verkeerd, zit alles altijd tegen? Had je al eens aan het woordje “En” gedacht?

Het woordje “En”

Wat? Het woordje “En” zeg je? Nee, ik bedoel voor alle duidelijkheid dus niet de woorden “En dan?” als een wegwerpgebaar als reactie op alles wat je ervaart. Want je wat je ook voelt in een bepaalde situatie, die gevoelens mogen er absoluut zijn zonder oordeel van juist of fout. Maar wat als je eens probeert in die ogenblikken vol donkere wolken in je leven en je hoofd te kijken naar de “en”? Want geloof me, er valt altijd een “en” ergens te ontdekken, hoe klein ook.

Veerkracht zit vanbinnen

De kracht om de dingen net wat lichter te maken voor jezelf woont in jezelf en heb je dus altijd bij je. Dat is een fijne gedachte, te weten dat je niet altijd maar hulpeloos hoeft te wachten tot een ander je komt redden, maar dat je helemaal zelf je leven een beetje kan relativeren en jezelf sterker maken om door te kunnen gaan ook als je denkt dat je niet meer kan. Het woordje “En” doet veerkracht groeien. En daar kan je als mens, chronisch ziek of niet, nooit genoeg van hebben.

Voorbeelden uit de praktijk

Laat ik het met voorbeeldjes proberen duidelijker te maken hoe dat toevoegen van een klein woordje “En” dan precies in zijn werk gaat. Want tot hiertoe zijn jullie vast en zeker niet overtuigd van mijn nog steeds erg vage betoog in het voordeel van dat “En”-netje. Hier gaan we.

Bijvoorbeeld: “Ik voel me op dit ogenblik ongelofelijk rot en wil weg van die gevoelens want ze voelen heel erg oncomfortabel en zeker niet leuk EN ik weet dat ze weer voorbij gaan, menselijk zijn, dat het veilig is om ze te voelen en dat ik dit al eerder heb gekund. “Ik voel me vandaag erg misselijk en kon daardoor niet alles eten van mijn plan EN ik ben er toch in geslaagd kleine beetjes doorheen de hele dag te eten.” “Ik voel me allenig vandaag EN ik weet dat ik geliefd ben door velen en dat gevoel niet strookt met de waarheid.” Het geeft nét dat beetje perspectief dat je nodig hebt om je slechte gevoelens een tikje te verzachten en afzwakken. Je kan weer net iets rustiger ademen en zit niet meer enkel vast in één zwart detail. Het geeft meer overzicht en nuancering in het midden van het drama in je hoofd.

“En”-Kracht

Merk je het verschil? Dat geeft een heel ander gevoel dan dat je enkel zou focussen op de dingen vòòr het woordje “En”. De kracht zit hem in die twee letters. Het herinnert je eraan dat het leven nooit enkel zwart is. Dat er altijd lichtpuntjes zijn. Elke dag. Ja, ook op die allermoeilijkste dagen. Dingetjes waardoor je plots toch waardering en zelfs dankbaarheid kan voelen te midden van de puinhoop. Dat is het geschenk dat je jezelf kan geven door wat vaker je zinnen te verlengen met het magische woordje “En”.