Niet lang na het coronavirus zijn opwachting maakte begon Nederland massaal met thuiswerken. Aan het begin vond ik het heerlijk. Ik had geen reistijd meer, kon 2,5 uur langer in bed blijven en hoefde mezelf niet netjes aan te kleden. Nu bijna een jaar later begin ik ook de nadelen te zien. In deze blog lees je hoe je thuiswerken zo fijn mogelijk kunt houden. 

De eerste 10 maanden van de corona crisis werkte ik vanuit mijn ouderlijk huis. Mijn moeder was ineens mijn directe collega en mijn broertje zorgde voor de werkirritaties door languit op de bank series en films te kijken. Gezellig was het wel, want je hebt altijd iemand om tegenaan te praten, de koffiepauzes zijn gezellig en je hoeft niet alleen te lunchen. Inmiddels ben ik gepromoveerd tot een kantoor voor mij alleen (lees: eigen huis) en is thuiswerken ineens een stuk minder gezellig geworden. Gelukkig zijn er heel wat manieren om het toch zo fijn mogelijk te houden. Welke dat zijn lees je hier. 

Thuiswerken: goede werkplek 

Toen ik mijn interieur aan het kopen was riep ik heel hard dat ik wel gewoon aan de keukentafel zou werken. Dat is natuurlijk prima, maar ik had nog een stukje muur over waar makkelijk een bureau kan staan. Ook mijn spaargeld was nog niet op dus heb ik er voor gekozen om een plekje voor mezelf te creëren. Zo voorkom ik gelijk dat de eettafel een troep wordt en kan ik mijn spullen gewoon laten staan. Daarnaast vraagt mijn lichaam om een ergonomische werkhouding dus wie ben ik om daar niet naar te luisteren. Om mijn werkplek nog fijner te maken heb ik een laptop standaard, een los toetsenbord en een muis.

Wandelen

Brielle is een hele mooie stad, maar echt spannend is de wijk waar ik woonde niet echt. Altijd dezelfde huizen, dezelfde route en vooral dezelfde mensen. Een wandeling was dus al snel saai of ik was zo lang aan het wandelen dat ik halverwege al doodop was. Gelukkig is dit met mijn nieuwe huis helemaal verandert. Ik woon namelijk in het centrum van Rotterdam, waardoor de wandelingen een stuk spannender worden. Ik ben de buurt nog flink aan het verkennen, maar weet zeker dat als ik elke dag een rondje loop ik nog steeds nieuwe dingen tegenkom. Daarnaast start vlakbij mijn huis een streetart route en kan ik mijn hart ophalen.

Thuiswerk routines

De eerste weken vond ik het heerlijk om verfrommeld uit bed te komen en in mijn chill outfit achter mijn laptop te kruipen. Na een poosje nam ik niet eens meer de moeite om mijn haar te borstelen en zat ik als een soort Hagrid achter mijn laptop. Mijn collega’s begonnen toen de teammeetings te ontdekken wat er vaak voor zorgde dat ik last minute naar boven moest rennen om mijn hoofd en haar nog enigszins acceptabel te maken. Om dat voor te zijn heb ik inmiddels een vast routine. Mijn werkdag begint om half 9 en om half 8 gaat mijn wekker. Voorheen was dit om 5 uur. Ik zorg dat ik dan gelijk douche en mezelf aantoonbaar aankleed. Dit scheelt weer als mijn manager onverwachts belt. 

Om te voorkomen dat ik de hele dag achter mijn laptop zit, hebben mijn moeder en ik koffie momentjes ingelast. We verplaatsen dan even vijf minuten naar een andere plek van het huis waardoor je toch je koffie automaat momentjes hebt. In mijn nieuwe huis wil ik dit in ere houden. Misschien moet ik mijn moeder dan met een kop koffie gaan videobellen? 

Beweeg voldoende tijdens thuiswerken

Als ik gefocust of gestresst ben, heb ik nog weleens de neiging om uren in dezelfde houding achter mijn laptop te blijven zitten. Af en toe een loopje omdat ik nodig naar de wc moet of koffie wil, maar that’s it. Vaak zorgt dit ervoor dat ik ’s avonds extreme pijn in mijn nek en schouders heb en dus niks meer voor mijn freelance werk kan doen. Gelukkig kwam ik vanwege mijn nekklachten bij een goede cesar therapeut terecht. Hij gaf me een aantal oefeningen die ik makkelijk achter mijn laptop kan doen. Zo ben ik toch even met mijn lichaam en ontspanning bezig, maar hoef ik mijn werkplek niet te verlaten. Natuurlijk is het altijd beter om achter je laptop vandaan te gaan en even tien minuten te bewegen, maar in mijn geval is dat niet altijd een optie. Nog belangrijker dan bewegen is op tijd rust nemen. Ik heb nog weleens de neiging om mijn pauzes over te slaan, wat natuurlijk niet heel handig is. Ik heb 45 minuten pauze op een dag. Deze momenten verdeel ik inmiddels over de dag, zodat ik genoeg aan mijn rust kom.

Planten

Zoek jij een reden om je thuiskantoor vol te proppen met planten? Zoek dan niet verder! Ik weet er namelijk genoeg. De voordelen van planten in je huis (en kantoor) zijn namelijk niet te tellen. Zo zorgen plantjes voor meer zuurstof en wordt daardoor je concentratie en productiviteit verhoogd. Ook ervaar je minder stress en schijn je er zelf meer van te gaan typen. Zelf vind ik het belangrijk dat een plant een luchtzuiverende werking heeft. Als ik op straat loop krijg ik namelijk al genoeg giftige stoffen binnen, dan wil ik dat in mijn huis natuurlijk beperken. Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking zijn onder anderen de Epipremnum (de Aureum is een geweldige hangplant), Calathea en Monstera. Laten die drie planten nu net bij mijn favorieten horen. 

Wil jij deze tips vaker terug lezen? Sla het nu op op je Pinterest bord!