Vooraleer iedereen al verheerlijkt begint te zuchten van verlangen bij de gedachte aan Zondag Rustdag, heb je al gesproken met een chronisch zieke veteraan? Dan zal je algauw anders piepen. Want Rustdag? Dat is verdomd hard werken.

Ideale Zondag

Denk jij bij de ideale Zondag Rustdag aan heerlijk uitslapen, pijamadag, brunch met de vrienden, eropuit met je gezin en s’avonds lekker aanschuiven bij de (schoon)ouders voor een lekkere klassieker, waarna je tevreden huiswaarts kan om series te bingewatchen? Of anders misschien in je eentje tot rust komen in de natuur, wandelen, picknickje, boekje lezen?

Zondag Rustdag?

Wel, “think again”. Wist je dat Zondag Rustdag doodvermoeiend is als chronisch zieke? Het is niet zomaar lekker lui in je versleten lievelingsjogging in je bed liggen terwijl je netflix kijkt met een zak chips naast je. Het is eerder met vet haar en een uitgeput een pijnlijk lijf volhouden terwijl je in een houding ligt die enigszins te doen is, je hebt geluk als je een beetje muziek -zachtjes-kan verdragen en je ogen doen te pijn om goed te kunnen lezen. (Wat doet er geen pijn eigenlijk?) Je hebt energie voor niks, ook niet voor een Rustdag als je eerlijk bent. Want te moe. Al is moe geen goed woord. Het is de overtreffende trap van moe.

Elke dag Rustdag

Wist je dat Rustdagen niet enkel op zondag vallen voor spoonies? O, wat een gelukzakken, denk je misschien een beetje jaloers. Jawel, aan Rustdagen geen gebrek. Helaas hebben wij zelf niets te zeggen over de agendaplanning. En als je gedwongen bent te sukkelen van Rustdag naar Rustdag, is de lol er ook al gauw vanaf.

Platte batterij

Mmm zalig, dat betekent dan lekker goed opladen, dus? Nee, dat is vaak de ellende van dit alles: ik zei je toch al dat Rustdag hard werken is? Het is uitputtend, dat is het. Alles in je lichaam weer tot rust krijgen is een hele opdracht.

De échte Ideale Zondag!

De ideale Zondag van een chronisch zieke is echt heel wat anders. Die Ideale dag zit bommetjevol met allerlei leuks en productiefs en sociaals, terwijl we stralend en frisgewassen doorheen de dag zweven en ’s avonds tevreden in bed vallen, met net de perfecte graad van moe-zijn. Om maandag weer helemaal opgekikkerd aan de week te beginnen zonder stevige weerbots of kater. Opladen en bijkomen van alles? Dat doe je niet met Zondag Rustdag, maar met Zondag DrukDrukDruk!