Een compliment geven: het kost zo weinig moeite. Als het compliment gemeend is voelen we ons groeien als een plant. Iedereen heeft er nood aan, zelfs die stoere bink Queen Elisabeth. Lees hieronder verder over het compliment, of hoe ik eigenlijk een plant ben.

Complimenten schaamte

Nochtans hebben heel wat mensen moeite om een compliment volledig te omarmen en ervan te genieten. Onze eigenwaarde zit misschien niet zo goed en dus vinden we dat we dat niet verdienen. Of we krijgen meteen het gevoel dat we nu in het krijt staan bij de complimentengever en dat maakt ons ongemakkelijk, terwijl het compliment volledig aanvaarden net het grootste is wat je aan de ander kan teruggeven! Trouwens, een oprecht compliment wordt nooit gegeven om er iets voor terug te krijgen, het is dus onnodig om het compliment gelijk terug te kaatsen. Soms hebben we het gevoel dat er een verborgen agenda achter zit, omdat het moeilijk is om te geloven dat we dat compliment verdienen. En zeg nu zelf, in onze cultuur is bescheidenheid vaak nog steeds een deugd. Zo wordt blij zijn van een compliment al gauw in ons collectieve onbewuste gezien als iets dat verboden is.

We zijn allemaal een beetje plant

Tegelijk snakken we er allemaal soms echt naar: je wilt gezien worden als mens. Het krijgen van een compliment voelt alsof je erbij hoort, wij zijn diep vanbinnen allemaal nog een beetje die kuddedieren hè. Het kan gaan over hele kleine dingen, zoals over een leuk kledingstuk of een goede haardag die niet onopgemerkt blijft, maar het diepst raken complimenten over iets wat je bent of doet, of iets waar je aan werkt. Dan voel je je echt erkend in je inzet, werk, en persoonlijkheid. Dat zijn de beste. O enne…vergeet jezelf niet te complimenteren! Een mens mag bijvoorbeeld best trots zijn op het feit dat ze hun haar hebben gewassen: goed gedaan! Spoonies begrijpen meteen dat zoiets een compliment verdient.

De Japanse wetenschapper Masaru Emoto

We weten allemaal dat praten tegen planten helpt. Toch? Je hoorde vast wel een keer van dat onderzoek van de Japanse wetenschapper Masaru Emoto op waterkristallen en hoe ze veranderen door de manier waarop je tegen hen spreekt. Positieve, lieve woorden maakten dat het water de vorm van prachtige harmonisch kristallen aannam. “Ik haat je” resulteerde in misvormde lelijke kristallen. Ziedaar de kracht van woorden en gedachten: ze hebben écht een lading die iets of iemand kan maken of kraken. Aangezien de wereld en ook de mens zelf uit 70% water bestaat, besef je hoe wij met deze kennis die wereld een klein beetje beter kunnen maken…

De kracht van complimenten

Maar pas op: We moeten er nu ook weer niet te veel mee gaan rondstrooien, dan verliest een compliment zijn kracht. Wat gebeurt er als je een plant teveel water geeft? Inderdaad. Zodra een compliment alledaags wordt, riskeert het niet langer de ander te doen groeien, maar glijdt van de ontvanger af.

Compliment of hoe ik eigenlijk een plant ben

Kan je je dus voorstellen dat ik verrast en dankbaar was, toen ik laatst bij mijn specialiste in het dokterskabinet een gemeend compliment kreeg voor mijn redelijk stabiele gewicht. Eindelijk zag iemand in de dokterswereld na al die jaren dwars door het ondergewicht heen het verrichte werk. De dokter wist oprecht dat ik elke dag keihard moet werken om mijn gewicht zo te houden. Ik voelde me echt gezien. Weg was het onbehaaglijke gevoel beoordeeld en veroordeeld worden, ter plekke groeide ik naar het licht: net als een plant! Het compliment bewaarde ik meteen diep in mijn hart, voor op toekomstige lastige momenten waarop ik zowat alles in vraag stel omdat het zo moeilijk is. Want dat is het mooie van complimenten: het geeft je vleugels! Het geeft me net dat duwtje om nog harder door te gaan. Het voelde een beetje als een compliment van je ouders. Hoe oud we ook zijn, hoe onze onderlinge relatie ook is: een ouder die zegt dat ze trots op je zijn om iets, dat maakt een mens groter. Ook als je zesenveertig geworden bent.

Voor mijn dokter een klein zinnetje, voor mij een erkenning van al die decennia hard werken. In kwetsbare situaties tegenover vele medische “meerdere” heb ik me me hierin vaak afgewezen gevoeld.

Compliment gooien

Misschien kunnen we vaker een compliment in het rond geven naar mensen (ja, ook naar jezelf!), om hen net dat extra duwtje in de rug te geven op hun weg, maar maak het gemeend. Leer er bovendien ook eentje of meerdere te ontvangen. Daar doe je niet alleen jezelf een plezier mee: zo maak je ook de ander gelukkig. Sla nooit een kans over een ander en dus jezelf blij te maken. Dat kan dus vanaf nu ook gratis!