Van prachtige natuurgebieden tot rauwe steden en kleurrijke streetart. Geef mij een camera en ik ben helemaal in mijn nopjes. Helaas kan ik, hoe graag ik ook wil, mijn camera niet altijd met me mee sjouwen. Toch kom ik ook zonder camera genoeg mooie plekken tegen die ik graag wil fotograferen en dan biedt mijn Samsung Galaxy S10 gelukkig uitkomst. In deze blog vind je dan ook een keer niets over fotograferen met een camera, maar tips over smartphone fotografie.

Smartphone fotografie: de instellingen

Net als bij een normale camera zijn er ook op je smartphone heel wat instellingen die je kunt gebruiken om een betere foto te maken. Hier hoef je geen spannende apps voor te downloaden, maar kun je gewoon in je reguliere camera- app doen. Zelf maak ik vooral gebruik van de volgende instellingen: de timer functie voor als ik selfies of groepsfoto’s wil maken, hulplijnen (erg aan te raden als je rechte foto’s wil maken), de HDR- optie en ook de belichting pas ik vaak aan. Daarnaast hebben bijna alle telefoons verschillende filters ingebouwd die je kunt gebruiken om je foto net wat specialer te maken.

Vieze vingers

Bijna dagelijks moet ik de vetvlekken van mijn telefoon halen, zitten er kruimels uit mijn tas in mijn hoesje en pak ik mijn telefoon op allerlei manieren uit mijn tas of broekzak. Zelf vind ik dit geen probleem, maar een foto wordt er niet mooier op. Deze vlekken verzamelen zich namelijk ook op de lens. Zorg er daarom altijd voor dat je lens schoon is voordat je gaat fotograferen. Dit kun je al doen met het puntje van je t-shirt of een brillendoekje.

Compositie

Persoonlijk vind ik de compositie het belangrijkste van een foto. Je apparatuur kan nog zo mooi zijn, als je compositie niet klopt zal de foto nooit echt mooi worden. Zelf vind ik het heel leuk om vanuit verschillende hoeken te experimenteren. Zo kan een gewone foto er vanuit een hoek of van boven ineens een stuk spannender uitzien. Om een foto nog eens een stuk specialer te maken, maak ik vaak gebruik van een lensball. Dit kan met zowel een telefoon als een camera. Benieuwd naar het fotograferen met een lensball? Lees dan de blog: Fotomeisje: lensball fotografie.

Nabewerking

Veel fotografen hebben een eigen stijl. Natuurlijk heeft dit voor een groot deel met creativiteit en compositie te maken, maar ook de nabewerking speelt hier een grote rol in. Voorheen bewerkte ik foto’s vooral op mijn laptop, maar nu ik Adobe Lightroom ook met presets op mijn telefoon kan gebruiken geniet dit wel mijn voorkeur. Naast Adobe Lightroom gebruik ik apps als: Facetune (voor de pukkels), Afterlight en Unfold om mooie Instagram stories te maken.

Smartphone fotografie: de juiste telefoon 

Waar ik qua fotocamera’s een enorm trouwe aanhangster van Canon ben, heb ik qua telefoons al van alles gehad. Natuurlijk de oude vertrouwde Nokia, de Motorola Razr (toen heel cool), een Blackberry en ook Samsung, iPhone en Huawei zijn al uitvoerig door me getest. De ene telefoon was ik na een jaar al zat, de ander gebruikte ik met een Sim Only- abonnement nog ver nadat mijn abonnement afgelopen was. Toch springt er voor mij een merk een beetje bovenuit en dat is dan ook de reden dat ik ook nu weer voor een Samsung Galaxy heb gekozen. Niet alleen omdat de telefoon makkelijk te gebruiken is, maar ook omdat de S10 over een onwijs goede camera beschikt. I like!

Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat je geen high tech spullen nodig hebt om mooie foto’s te maken, helpt het natuurlijk wel een beetje mee. Ik heb voor de Galaxy S10 gekozen omdat de camera’s erg goed zijn, ik mijn foto’s goed kan bewerken door het grote scherm en de accu ook nog eens lang meegaat. Naast foto’s maken en ze bewerken kun je er nog mee bellen ook. Ideaal haha.