Natuur heelt. Dat weten we allemaal. Een wandeling in het bos maakt je drukke hoofd leeg, sporten is leuker buiten, frisse lucht opsnuiven is heerlijk. Bosbaden wordt voorgeschreven in Japan en ook hier in het westen kunnen we niet langer om de genezende kracht van natuur heen. Hoe doe je dat als jij niet naar de natuur kan? Komt de natuur dan naar je toe?

Quarantaine

De meeste mensen zijn intussen wel vertrouwd met het idee “in quarantaine zijn”. Met dank aan corona. Wist je dat sommige mensen langere tijd achter elkaar, misschien wel nooit meer, maar buiten kunnen? Denk maar aan hulpbehoevende bejaarden, bedlegerige mensen ivm kanker/na operaties, andere chronisch zieken, mensen met fysieke beperkingen. Met andere woorden, soms is het onmogelijk om buiten te zijn, frisse lucht op te snuiven en de benen te strekken in het naburige park.

Natuur @ home

Je weet dat de natuur je deugd zou doen, maar je kan er niet naartoe. Probleem. Of niet? Met een beetje creativiteit kan je toch een beetje natuur dichterbij brengen. Ik geef hieronder enkele voorbeelden ter inspiratie. Uiteraard moet je zelf mixen, matchen en uitproberen wat werkt voor jou op dit moment. Denk in mogelijkheden, niet in “kan niets”. Dus als het ene niet kan, dan misschien wel het andere. Ook als je niet buiten in de natuur kan zijn, kan je zo toch een beetje profiteren van de helende kracht ervan. Ontzeg je dit niet, maar koester vooral wat wél kan.

Plant-aardig

Planten zijn heerlijk gezelschap. Om naar te kijken en mee te praten. Kies vooral planten met weinig onderhoud, want soms zal je niet voor hen kunnen zorgen omdat al je energie al op is. Er zijn planten die daar begrip voor kunnen opbrengen. Laat je adviseren door een plantenkenner hiervoor. Vraag hulp voor hun verzorging indien nodig. Of vraag dat iemand een bloemetje in een vaasje komt zetten, als je dat zelf even niet kan. En ik stel voor dat we de nep plant/bloemen herwaarderen. Want zij brengen een metafoor voor de natuur in huis en verwelken doen ze niet. En anders zijn er nog de terug hippe droogbloemen. Misschien kan je hangpotten en bloempotten op je balkon zetten om naar te kijken. Ik ben ook gezegend met zicht op de takken van een boom voor ons appartementsgebouw, zij vertellen me over de seizoenen en huisvesten soms koddige meesjes. Instant blij word ik daarvan.

Natuurbad

Als je tegen geuren kan, kan je misschien een bad nemen dat geurt naar een eucalyptusbos. Smeer je handen in met een bloemenveld, verfris je woonkamer met de geur van een dennenwoud.

Doe je gordijnen open, laat het licht binnen. Zo merk je of het een mistige dag is, de zon schijnt, en voel je de dynamiek van de dag. Zo heb je contact met de wereld en natuur buiten je kamertje en voel je je deel ervan in plaats van afgesneden.

Kijk- en leesplezier

Kunnen je ogen het aan om wat documentaires te kijken? National Geographic en co zijn je vriend. Of misschien ligt een beetje tijdschriften bladeren je meer, dat kan natuurlijk ook. Voor de echte lezers kan je denken aan reisverhalen of romans die zich afspelen in een ander werelddeel. Of lees boeken over biologie, geologie, aardrijkskunde, al moet daar je brainfog wel even op vakantie zijn…

Snuiven

Zet het raam open en als je kan, stop je hoofd even buiten en zet je op je terras (ingeduffeld of niet naargelang het seizoen), voel de lucht op je wangen, adem diep. Genieten. Kan dit niet, vraag als er iemand langskomt om even de ramen open te zetten. Frisse lucht voor een frisser hoofd.

Creabea

Teken of knutsel of wat jij ook maar graag doet liggend op je zetel, en vind je inspiratie uit de natuur. Tegenwoordig heb je ook erg leuke posters die je online kan vinden. Veel illustratoren vinden inspiratie uit planten, de oceaan, bergen, bloemen,seizoenen … Daar kan jij dan weer knus naar kijken. Zorg voor natuurtinten in je gezichtsveld. Groen, aarde, houtstructuur.

Appklare natuur

Voor de erg overprikkelde uitgeputte allesvragende dagen/nachten, heb ik een app met natuurgeluiden op mijn telefoon. Aangepast aan wat ik op dat moment kan verdragen van geluid, is het iets om naar te luisteren. Het troost me, en stelt gerust. Meditatie vraagt te veel in zulke momenten maar die geluiden brengen je zacht naar bijvoorbeeld een zomerse alpenweide of een kabbelend bosbeekje zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Visualisatie

Nog iets wat ik doe als ik niks kan en mezelf wil kalmeren, dan visualiseer ik mezelf in een helend landschap. Het leidt af van de stress en onrust om wat er allemaal fout loopt, en is leuk om doen. De buitenwereld ziet er niks van, maar intussen ben ik aan het rusten in een stil bos met een warm mosdekentje om me heen en diertjes die druk zijn om me heen maar heel stilletjes doen om me niet te wekken. Of ik lig op een prachtig strand in een comfortabele ligstoel (want te ziek om gewoon op een handdoekje te liggen) en luister naar het geluid van de zee, het komen en gaan, en mijn ademhaling doe algauw mee. Call me crazy, ik heb toch maar lekker profijt ervan op een moment dat niks kan helpen.

Er was eens…

Je kan ook herinneringen ophalen aan momenten in de natuur. Dat hoeft niet groots te zijn, maar dan besef je weer hoe wonderlijk de wereld is en hoe magisch dat jij daar deel van uitmaakt. Zo doen de gele bladeren aan de boom voor mijn raam met denken aan wandelingen in het Zoniënwoud. Ik stel me de geur voor, de kleuren, de geluiden. Dat is toch straf dat ik dat meemaakte, ooit, en dat ik er nu nog kan van genieten, zoveel jaren later. Ik weet niet of ik het ooit weer zal doen, fysiek wandelen in het Zonïenwoud, maar in mijn verbeelding kan ik er elke dag naartoe als ik wil.

Natuur heelt

Je ziet het, de natuur heelt op vele manieren. Het is geen one size fits all. En onthou, je hoort erbij, zelfs al voel je je misschien soms afgesneden ervan en opgesloten. Ook jij zal altijd deel uitmaken van de wonderlijke natuur.